Tunis završio ogradu prema Libiji

Snage bezbjednosti objavile su da je ograda već pomogla u smanjenju krijumčarenja
0 komentar(a)
Farhat Hačani, Foto: Reuters
Farhat Hačani, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2016. 12:33h

Tunis je završio 200 kilometara dugu ogradu prema granici sa Libijom kojom će pokušati da zadrži ulazak islamističkih militanata u zemlju, a uskoro će biti instalirani i električni sistem nadzora, saopštio je ministar odbrane Tunisa Farhat Hačani.

Haos u Libiji nakon pada Muamera Gadafija 2011. godini omogućio je Islamskoj državi da tamo uspostavi uporište, a zvaničnici ističu da su militanti koji su prošle godine izvršili dva velika napada u Tunisu prošli obuku u logorima u Libiji.

Vojne snage su podigle zemljani zid i iskopale rovove dva kilometra od libijske granice, a evropski i američki vojni instruktori uskoro će početi da treniraju tuniske snage kako bi poboljšale elektronski nadzor kamerama i radarima, rekao je Hačani novinarima tokom posjeta granice.

"Završili smo sa zatvaranjem i to će nam pomoći da zaštitimo našu granicu i zaustavimo prijetnju", dodao je.

Snage bezbjednosti objavile su da je ograda već pomogla u smanjenju krijumčarenja.

Islamska država kontroliše libijski grad Sirt i napala je ključna naftna postrojenja nakon što se proširila van svojih sjedišta u Iraku i Siriji.

Više od 3.000 Tunižana otišlo je da se bori za Islamsku državu i druge islamističke grupe u Siriji i Iraku. Hačani je kazao da su se mnogi vratili u sjevernu Afriku i pridružili se grupi u Libiji.

Bonus video: