Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa

Izolovana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo da nastavi sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje joj zabranjuju korišćenje balističke raketne tehnologije
9 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2016. 13:46h

Sjeverna Koreja lansirala je u raketu dugog dometa uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije, kazao je južnokorejski ministar odbrane.

Sjeverna Koreja obavijestila je agencije Ujedinjenih nacija da planira da lansira raketu koja na sebi nosi satelit za posmatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja prvo je najavila da će raketu lansirati između 8. i 25. februara, ali u subotu je to promijenila na period između 7. i 14. februara, prenosi agencija Rojters.

Lansiranje rakete građani Sjeverne Koreje pratili su na video bimovima širom zemlje i ispratili ga sa oduševljenjem.

Raketa je lansirana prema jugu, kao što je planirano, pa je prošla preko južnog japanskog ostrva Okinava, saopštio je japanski NHK. Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenosi "da se čini da se prvi stepen rakete uspješno odvojio".

Japanski premijer Šinzo Abe nazvao je lansiranje "apsolutno neprihvatljivim".

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj istoriji nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njene tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojevim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

Izolovana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo da nastavi sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje joj zabranjuju korišćenje balističke raketne tehnologije.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u novembru 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao komunikacioni satelit.

Južna Koreja, SAD i Japan zatražile su hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a.

Diplomate su u izjavi za agenciju Rojters kazali su tražeći anonimnosti da će se sastanak vjerovatno održati danas u sjedištu UN-a.

Svjetska javnost oštro osudila Pjongjang

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Sjevernu Koreju da prestane s provokativnim akcijama. On je izrazio duboko žaljenje zbog ispaljivanja rakete dugog dometa, i naglasio da takva odluka Pjongjanga ozbiljno krši rezolucije UN.

"Sjeverna Koreja je koristila tehnologije balističkih raketa, što predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti i to uprkos zajedničkom apelu svjetske javnosti protiv takve inicijative", naglasio je generalni sekretar UN.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini okarakterisala je danas lansiranje satelita uz pomoć rakete kao "novo ozbiljno kršenje" međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje koju je pozvala na dijalog.

"Lansiranje rakete pomoću tehnologije balističkih raketa predstavlja novo ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje", navela je Mogerini koja je pozvala Pjongjang na "direktan dijalog s međunarodnom zajednicom".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa kao drastično kršenje pet rezolucija UN i zahtijevao od Pjongjanga da poštuje međunarodne zakone.

"Lansiranje predstavlja direktno kršenje pet rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima se od Sjeverne Koreje traži da suspenduje sve aktivnosti vezane za njen program balističkih raketa, da ponovo slijedi svoje ranije preuzete obaveze iz moratorijuma na lansiranje raketa i da ne vrši dalja nuklearna testiranja ili probe balističke raketne tehnologije", navodi se u saopštenju Stoltenberga, prenosi AFP.

Svet se danas ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje tražila je od Savjeta bezbjednosti UN usvajanje oštrih kaznenih mjera protiv Sjeverne Koreje.

Vašington je oštro osudio potez Severne Koreje, kao destabilizujući i provokativan, a Tokio je naveo da je riječ o akciji koja se "apsolutno" ne može tolerisati. SAD i Južna Koreja najavile su postavljanje antiraketnog štita na jugu poluostrva.

Odluku Sjeverne Koreje oštro je osudila i Rusija, koja je ocijenila da je ona vrlo štetna za regionalnu stabilnost.

"Evidentno je da takve akcije vode u ozbiljno pogoršanje situacije na Korejskom poluostrvu i u sjeveroistočnoj Aziji i jako je štetno za bezbjednost zemlje i regiona", navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Žaljenje zbog odluke Sjeverne Koreje izrazila je i Kina, najvažniji saveznik Pjongjanga.

Francuska je takođe osudila Pjongjang i od Savjeta bezbjednosti zatražila brzu i oštru reakciju.

Galerija

Bonus video: