Nezadrživi pad kineske populacije nakon vrhunca 2029.

Broj radno sposobnog stanovništva trenutno stagnira, a niža stopa nataliteta samo će produbiti problem
1113 pregleda 0 komentar(a)
Sa tradicionalnog grupnog vjenčanja, Foto: Reuters
Sa tradicionalnog grupnog vjenčanja, Foto: Reuters

Kineska populacija dostići će svoj maksimum 2029. godine od 1,44 milijarde ljudi, prije nego što započne „nezadrživ“ pad, zaključak je istraživanja Kineske akademije društvenih nauka.

Akademija navodi da Kina mora da preduzme mjere kako bi se izborila sa manjom radnom snagom i sve starijim stanovništvom, što bi moglo da izazove „veoma loše društvene i ekonomske posljedice“, prenosi BBC.

Prema posljednjim procjenama Kina trenutno ima 1,41 milijardu ljudi, a ta zemlja je 2015. godine ukinula politiku jednog djeteta kako bi se izborila sa rastućim problemima.

Broj radno sposobnog stanovništva trenutno stagnira, a niža stopa nataliteta samo će produbiti problem.

Do polovine vijeka, kineska populacija će pasti na 1,36 milijardi, što će pruzrokovati smanjenje broja radno sposobnog stanovništva za 200 miliona ljudi.

Ukoliko stopa nataliteta ostane na niska, do 2065. godine broj stanovnika Kine mogao bi da padne i na 1,17 milijardi.

Studija takođe predviđa da će procenat takozvanog „zavisnog“ dijela stanovništva - starih i djece biti povećan u narednom periodu. Uprkos tome što će odustajanje od politike jednog djeteta pomoći na duži rok, kratkoročno će dovesti do povećanja tog „zavisnog“ dijela stanovništva.

Pređašnja predviđanja utvrdila su da bi populacija starih u Kini mogla da poraste sa sadašnjih 240 miliona na 400 miliona do 2035. godine.