JOŠ JEDAN U NIZU

Nova ostavka u Pentagonu: Otišao i Matisov šef kabineta

Sekretar za odbranu Džim Matis, pod kojim je Svini služio od januara 2017, podnio ostavku u decembru prošle godine
781 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Šef kabineta američkog sekretara za odbranu Kevin Svini podnio je ostavku, prenosi "Glas Amerike" saopštenje iz Pentagona i navodi da je riječ o najnovijoj u nizu ostavki u Ministarstvu odbrane SAD.

"Poslije dvije godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vrijeme da se vratim u privatni sektor. Bila mi je čast da služim sa muškarcima i ženama u Ministarstvu odbrane", saopštio je Svini.

Podsjeća se da je sekretar za odbranu Džim Matis, pod kojim je Svini služio od januara 2017, podnio ostavku u decembru prošle godine, poslije odluke predsjednika Donalda Trampa da povuče oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

Navodi se da u pismu u kojem je podnio ostavku, Matis nije pomenuo Trampa po imenu, ali je istakao velike razlike u stavovima između njega i predsjednika, naročito kada je riječ o značaju saveznika i upotrebi američke moći.

Matis je prvobitno najavio da će položaj napustiti krajem februara, ali je Tramp 23. decembra saopštio da će dotadašnji Matisov zamjenik Patrik Šenahan biti vršilac dužnosti sekretara za odbranu od 1. januara, što je ubrzalo Matisov odlazak.

Ostavku je krajem decembra podnijela i portparolka Pentagona Dejna Vajt, koju je prošlog utorka zamijenio Čarls Samers mlađi, podsjeća Tanjug.

Preporučujemo za Vas