London: Svjetski lideri pokušavaju da prikupe 9 milijardi dolara za Siriju

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je okupljenima u Londonu da je "prosto nevjerovatno da se situacija u Siriji, nakon pet godina sukoba, znatno pogoršala"
5 komentar(a)
lideri, konferencija, London, Foto: Beta-AP
lideri, konferencija, London, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.02.2016. 15:13h

Britanski premijer Dejvid Kameron apelovao je danas na svjetske lidere okupljene na donorskoj konferenciji u Londonu da ulože više napora kako bi se prikupila finansijska pomoć za žrtve građanskog rata u Siriji. Kameron je podvukao da njegova vlada planira da uplati 1,3 milijardu funti pomoći za izbjeglice u periodu do 2020. godine. Donorska konferencija u britanskoj prijestonici održava se u trenutku kada sirijski i vjerovatno ruski avioni inteziviraju napade u oblasti sjeverno od Alepa. Svjetski lideri okupili su se danas u Londonu s ciljem da se prikupi devet milijardi dolara za stanovnike Sirije i izbjeglice iz te zemlje.

Jednodnevni sastanak svjetskih lidera, koji se održava pod jakim mjerama objezbeđenja, ima za cilj prikupljanje donacija za više od 4,5 miliona izbjeglica iz Sirije koje se nalaze u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanu i Turskoj. Američki državni sekretar Džon Keri poručio je okupljenima u Londonu da je "prosto nevjerovatno da se situacija u Siriji, nakon pet godina sukoba, znatno pogoršala". Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da Njemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde eura za pomoć toj zemlji do 2018. Vlada u Berlinu izdvojiće, samo u toku ove godine, 1,1 miljardu pomoći za Siriju, rekla je Merkelova.

Organizatori konferencije "Podrška Siriji" žele da se na skupu obezbijedi raznovrsna pomoć, od hrane, do mogućnosti za obrazovanje i rad za Sirijce u Libanu, Turskoj i Jordanu, zemljama koje su primile milione izbjeglica. Domaćini konferencije su britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Na skupu učestvuje više od 70 lidera.

Bonus video: