Izraelska policajka i tri napadača ubijeni u Jerusalimu

Policija je napadače identifikovla kao dva dvadesetogodišnjaka i jednog godinu dana starijeg iz sela Kabatija kraj Dženina na sjeveru Zapadne obale, javio je izraelski list "Haarec"
1 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2016. 19:53h

Trojica Palestinaca naoružana automatskim oružjem, eksplozivnim napravama i noževima danas su u Jerusalimu ubila jednu izraelsku policajku i drugu teško ranila, a potom su policajci ubili napadače, saopštile su izraelske vlasti.

Bio je to jedan od najsmjelijih napada u bezmalo pet mjeseci skoro svakodnevnog nasilja, uglavnom palestinskih napada nožem na izraelske policajce, vojnike i civile, navela je agencija AP.

Napad se dogodio kada su izraelski paramilitarni granični policijski oficiri u bezbjednosnoj patroli primetili trojicu ljudi koji su im bili sumnjivi kraj Kapije Damask u jerusalimskom starom gradu, glavnom mjestu za šoping Palestinaca, na kome inače ima puno turista, rekla je policijska portparolka Luba Samri.

Oficiri su ih zaustavili i jednom od njih počeli da kontrolišu ličnu kartu, dok su druga dvojica izvadila noževe i napala dvije oficirke.

Jedna od njih, identifikovana kao devetnaestogodišnja Hadar Koen je kasnije podlegla ranama, saopštila je policija.

Policijski oficiri su pucali i ubili trojicu Palestinaca, a potom deaktivirali eksplozivne naprave koje su napadači nosili.

Portparolka Samri je saopštila da su oficiri svojim tijelima spriječili kombinovan napad.

Policija je napadače identifikovla kao dva dvadesetogodišnjaka i jednog godinu dana starijeg iz sela Kabatija kraj Dženina na sjeveru Zapadne obale, javio je izraelski list "Haarec".

Izraelski medij navode da se ni za jednog napadača ne zna da je povezan s nekom terorirističkom organizacijom.

Od sredine septembra 27 Izraelaca je ubijeno u napadima Palestinaca.

Najmanje 154 Palestinaca je ubijeno izraleskom vatrom, uključujući 109 onih za koje Izrael tvrdi da su bili napadači. Ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim vojnicima.

Izrael tvrdi da nasilje podstiče palestinska kampanja laži i huškanja na nasilje, dok Palestinci kažu da je to rezultat nezadovoljstva zbog skoro pola vijeka izraelske okupacije.

Nijedna organizacija nije odmah preuzela odgovornost za današnji napad, a Hamas ga je označio "herojskim", pohvalivši sposobnost napadača da dodju do Jerusalima uprkos mnogobrojnim kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali.

Bonus video: