Lavrov: Radikalnu sirijsku opoziciju uključiti u pregovore, ne priznajemo je kao partnere u miru

Lavrov je naglasio da uključivanje predstavnika grupa Jaysh al-Islam i Ahram al-Sham, čiji su osnivači povezani sa Al Kaidom, može biti samo trenutna situacija zbog aktuelne situacije u Siriji
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2016. 13:01h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saopštio je danas da Moskva podržava predstavnike svih sukobljenih strana u Siriji da učestvuju u mirovnim pregovorima u Ženevi, čak i ako se pod tim podrazumijeva učestvovanje sunitske opozicije.

Lavrov je naglasio da uključivanje predstavnika grupa Jaysh al-Islam i Ahram al-Sham, čiji su osnivači povezani sa Al Kaidom, može biti samo trenutna situacija zbog aktuelne situacije u Siriji.

Šef ruske diplomatije izjavio je tokom svoje posjete Abu Dabiju da uključivanje radikalne opozicije u pregovore ne znači da ih Rusija priznaje kao legitimne partnere u miru.

Rusija, koja je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asdaa, započela je prije četiri mjeseca vazdušne napade na pozicije Islamske države u Siriji.

Rusija i SAD su glavni članovi Međunarodne grupe za Siriju, koja je pomogla otvaranje puta za početak mirovnih pregovora u Ženevi.

Bonus video: