Ubijene dvije osobe osumnjičene za puč u Gabonu

U Gabonu je danas pokušan državni udar, a vlada je saopštila da on nije uspio i da su uhapšeni vojnici koji su pokušali da ga organizuju
479 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.01.2019. 11:57h

Bezbjednosne snage Gabona ubile su danas dvojicu osumnjičenih za pokušaj puča i privele još sedam osoba, rekao je portparol vlade Gi-Bertran Mapangou.

U Gabonu je danas pokušan državni udar, a vlada je saopštila da on nije uspio i da su uhapšeni vojnici koji su pokušali da ga organizuju.

Uniformisani i naoružani vojnici prekinuli su jutros redovni program državne televizije u Gabonu i građanima saopštili da je u toku državni udar.

Vojnik koji je čitao saopštenje rekao je da predsjednik Ali Bongo nije više sposoban za vršenje predsjedničke funkcije, prenosi AP.

Predsjednik države Ali Bongo nalazi se u Maroku, gdje se, kako se spekuliše, liječi od posledica šloga. Građanima se obratio povodom proslave Nove godine, kada je poručio da se osjeća dobro.

Porodica Bongo vlada ovom srednjeafričkom državom, bogatom naftom, već 50 godina.

Vojska ih optužuju da su prisvojili ogromno bogatstvo. Francuske vlasti su protiv porodice započele istragu o korupciji još 2009. godine.

Ali Bongo je naslijedio svog oca, Omara Bonga, nakon izbora 2009. godine. BBC navodi da je "jedva" izvojevao novi mandat na izborima 2016. godine, koji su obilježeni nasiljem i optužbama o izbornoj krađi.

Gabon je po podacima Ujedinjenih nacija u 2018. godini zabilježio četvrti najviši bruto domaći proizvod na kontinentu.

Iako je država bogata naftom, koja predstavlja oko 70 odsto njenih izvoza, gotovo trećina stanovništva živi u siromaštvu.

Bonus video: