Zika virus se širi ekstremno brzo: Zaprašuju čak i groblja

Hiljade nastavnika, đaka, roditelja i javnih zvaničnika počeli su da raščišćavaju lokacije gde se razmnožavaju komarci oko škola u toj zemlji
6 komentar(a)
Zika virus, Foto: Reuters
Zika virus, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2016. 15:45h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Zika virus proglasila je međunarodnom opasnošću, a na mjestu gdje je stanje trenutno najteže nadležne službe čine sve što je u njihovoj moći da se ona suzbije.

U Peruu je stoga započelo zaprašivanje domova, škola pa čak i groblja s ciljem da se uništi komarce koji prenose opasni virus.

WHO je zarazu Zika virusom uporedio s epidemijom Ebole koja je na zapadu Afrike ubila više od 11.000 ljudi. Stručnjaci predviđaju da bi se Zikom ove godine moglo zaraziti i do četiri miliona ljudi.

Protiv virusa ne postoji ni lijek ni vakcina, a smatra se izuzetno opasnim za trudnice jer može uzrokovati deformacije pa čak i smrt djeteta. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može uzrokovati neurološke komplikacije.

Upravo zbog toga trudnicama je preporučeno da ne putuju u zemlje gdje vlada epidemija, a to je prvenstveno područje Južne Amerike iako su prvi slučajevi zaraze već zabilježeni i na evropskom tlu - u Portugalu i Danskoj.

Pojava virusa zabilježena je u ukupno 23 zemlje, a procjenjuje se da u njegovom brzom širenju jednu od uloga igra i El Nino.

Virus potvrđen i u Australiji

Kod dvoje Australijanaca otkriven je Zika virus, pošto su se vratili s putovanja na Haiti, saopštila je u utorak zdravstvena služba, potvrdivši da je riječ o prvim slučajevima virusa ove godine u toj zemlji.

Nadležne službe su izvijestile da su komarci, prenosnici virusa, otkriveni na sidnejskom aerodromu, ali ističu da je malo vjerovatno da će se virus proširiti s obzirom na mali broj komaraca iz vrste Aedes Aegypti.

Službena dijagnoza može potrajati više nedjelja i služba nije otkrila kada su muškarac i žena pregledani. Dobili su blaži oblik bolesti i oporavili su se.

Vlada Hondurasa proglasila je vanredno stanje u zemlji zbog zika virusa, kojim je, kako se sumnja, zaraženo 3.649 ljudi za manje od tri mjeseca.

Ministarka zdravlja Jolani Batres pozvala je sugrađane da očiste domove i zajednice, sklone spoljne kontejnere sa vodom koji služe kao mjesto razmnožavanja za egipatske komarce, prenosioce zika virusa.

Ministarstvo zdravlja navodi da je vlada ponovo aktivirala sistem za upravljanje nacionalnim rizicima da koordinira napore za spriječavanje širenja zaraze.

Hiljade nastavnika, đaka, roditelja i javnih zvaničnika počeli su da raščišćavaju lokacije gde se razmnožavaju komarci oko škola u toj zemlji.

Objava vlade Hondurasa data je ubrzo pošto je Svjetska zdravstvena organizacija juče proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zika virusa.

SZO je saopštila da zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Ta organizacija procjenjuje da bi u Sjevernoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva oboljelih od tog virusa

Bonus video: