SAD: Težak udarac za Trampa, Klintonova "za dlaku" ispred Sandersa

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko mjeseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsjedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobjednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2016. 11:50h

Ted Kruz, senator iz Teksasa pobijedio je na unutarpartijskim izborima republikanaca u američkoj državi Ajova i nadjačao milijardera Donalda Trampa i senatora iz Floride Marka Rubija.

Među demokratama, bivša prva dama i državna sekretarka Hilari Klinton "za dlaku" je pobijedila ljevičara Bernija Sandersa su u tijesnoj trci.

Prema još nepotpunim rezultatima, na prvom glasanju u trci za Bijelu kuću, Republikanci u Ajovi, poljoprivrednoj državi na američkog srednjeg zapada, podržali su ultrakonzervativnog Kruza, dok je Tramp završio na drugom mjestu, jedva nešto bolji od trećeg rivala, senatora Marka Rubija.

Kruzova pobjeda je težak udarac za Trampa koji je prema anketama mjesecima vodio u trci za republikansku predsjedničku nominaciju bez obzira na kontroverzne izjave o ženama i manjinama.

"Ovo je pobeda za hrabre konzervativce širom Ajove i ove velike zemlje," rekao je Kruz za koga je glasalo 27.7 odsto pristalica Republikanske stranke.

Za Trampa koji je dobio jedva nešto više od 24 odsto glasova, rezultat pokreće pitanje da li njegov nastup šoubiznismena zaista može da ga dovede do Vašingtona.

On je pokušao da minimizira rezultat, rekavši da od početka nije imao šanse u Ajovi.

"Svi su mi rekli ne idi u Ajovu, ne možes da završiš ni među prvi deset, ali ja sam rekao da moram," rekao je Tramp.

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko mjeseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsjedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobjednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Pobjeda u prvim unutarstranačkim glasanjima za partijsku nominaciju pokazuje da će Kruz biti važan u predsjedničkoj trci narednih nedjelja ako ne i duže, navodi AP.

Izbori se dalje sele u državu Nju Hempšir, gdje se unutarpartijsko glasanje održava iduće nedjelje. Kruz će se pojaviti kao nesporni favorit glasača na krajnjoj desnici, što je jak položaj za privlačenje glasova evangelista i drugih koji su za potpuni prekid sa politikom demokratskog presjednika Baraka Obame.

"Ajova je poslala poruku da republikanskog kandidata za narednog predsednika SAD neće birati mediji, i neće birati establišment u Vašingtonu", rekao je takođe Kruz svojim pristalicama.

Kako navodi AP možda je najvažnije da je Kruzova pobjeda oduzela Trampu veliku šansu da dobije podstrek pred Nju Hempšir.

U Demokratskom taboru, bivša državna sekretarka Hilari Klinton je osvojila 49.9 odsto glasova, a Berni Sanders 49.6 odsto.

"U Ajovi je večeras počela politička revolucija," rekao je Sanders, senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao "demokratskog socijalistu", prenosi AFP.

Klintonova je, prema riječima državnog direktora njenog predizbornog štaba u Ajovi Meta Pola, pobijedila "za dlaku" Sandersa dobivši četiri delegatska glasa više.

Klintonova je u Ajovi želela da izbriše sjećanje na rezultat iz 2008. godine kada je je izgubila od sadašnjeg predsjednika Baraka Obame, ali to joj nije sasvim uspjelo.

Sada je suočena sa još jednom teškom borbom sa Sandersom i u Nju Hempširu.

"Rijetko kao sada imamo priliku za istinsko takmičenje ideja i da zaista razmislimo šta Demokratska partija predstavlja i kako želimo da izgleda naša budućnost," rekla je ona.

Stručnjaci su predviđali da će visoka izlaznnost u Ajovi koristiti političkim "autsajderima" koji pripadaju vašingtonskom establišmentu i koji su do sada dominirali u predizbornoj trci, što se pokazalo tačnim, ocjenjuju mediji.

Za neke kandidate koji nijesu imali mnogo izgleda, Ajova je značila kraj puta.

Republikanac Majk Hakabi je najavio da ispada iz trke, a izvori bliski demokratskom kandidatu Martinu O"Maliju su rekli da će on slijediti njegov primjer.

Klintonova je bila veliki favorit ove trke u Ajovi dok je u Nju Hempširu gdje se glasanje seli iduće nedjelje favorit Sanders koji je iz susjedne države Vermont.

Uprkos Sandersovom dobrom rezultatu čeka ga teška borba protiv Klintonove koja ima duboke veze unutar stranke i veliku podršku raznolikog izbornog tijela koje će igrati važnu ulogu u unutarpartijskim nadmetanjima u februaru i martu.

Ajova dugo u SAD ima ključnu ulogu u trci 'od države do države' za izbor delegata za partijske nacionalne konvencije. Istorijski, pobjeda ne garantuje da će taj kandidat dobiti nominaciju svoje stranke, jer Ajova predstavlja samo oko jedan odsto delegata koji biraju kandidata stranke.

Međutim pobeda u Ajovi, ili čak neočekivano jak rezultat daje kandidatu podstrek i medijsku pažnju, a loš rezultat može čak da prekine kandidaturu.

Tramp je rekao da je počašćen podrškom ljudi iz Ajove i obećao da će nastaviti borbu za republikansku predsjedičku nominaciju.

"Lako ćemo pobijediti Hilari ili Bernija ili koga god oni izbace", rekao je Tramp svojim pristalicama.

Ovi izbori označili su kraj trke bar dvojice potencijalnih kandidata. Bivši guverer Merilenda Martin Omali završio je svoje napore da dobije nominaciju demokrata i bivši guverner Arkansasa Majk Hakabi ispao je iz trke republikanaca.

Galerija

Bonus video: