Borba protiv Islamske države: Rusija poslala avione, SAD razmatra angažovanje kopnenih snaga

Ruski vojni avioni dosad su učestvovali u oko 6.000 misija od kad je Moskva pokrenula vazdušnu kampanju protiv položaja takozvane Islamske države u Siriji prije četiri mjeseca
2 komentar(a)
Islamska država, Irak, Foto: Beta-AP
Islamska država, Irak, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2016. 20:32h

Ruska vojska uputila je nove borbene avione u Siriju, nakon što su nedavno ponovo eskalirale tenzije između Moskve i Ankare koja tvrdi da je Rusija nedavno narušila turski vazdušni prostor.

Avioni tipa Su-35 razmješteni su u vazdušnoj bazi Hemeimem u Siriji, izjavio je danas portparol ruskog ministra odbrane Igor Konašenkov ne precizirajući o koliko aviona se radi.

Ruski mediji navode da je riječ o četiri aviona, prenosi AP.

Ruski vojni avioni dosad su učestvovali u oko 6.000 misija od kad je Moskva pokrenula vazdušnu kampanju protiv položaja takozvane Islamske države u Siriji prije četiri mjeseca.

Konašenkov je rekao da su ruski vojni avioni samo prošle nedjelje izveli 468 borbenih misija i da svi oni sada lete u pratnji ruskih ili sirijskh lovaca.

On je danas ponovo demantovao navode Turske da je ruski avion narušio turski vazdušni prostor, dodavši da Ankara nije pružila nijedan dokaz za to.

SAD najavile mogućnost većeg angažovanja kopnenih snaga

SAD su danas najavile mogućnost većeg angažovanja kopnenih snaga u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Američki komandant operacija protiv Islamske države Šon Mekfarland rekao je u Pentagonu da će mu biti potrebno više vojnika SAD i članica koalicije u borbi protiv te ekstremističke grupe u Iraku i Siriji.

General Mekfarland rekao je novinarima da razmatra razne mogućnosti za pojačanje pritisaka na Islamsku državu i naveo da bi neke opcije uključivale i veće angažovanje snaga na terenu koje bi pomogle iračkim i sirijskim snagama.

On, međutim, nije precizirao da li bi to bili instruktori ili borbene snage.

Bonus video: