Keri: Odgovoriti na potrebe nekoliko miliona Sirijaca u beznadežnoj situaciji

"Pozivam obije strane da iskoriste trenutak indirektnih pregovora u Ženevi", rekao je šef američke diplomatije veoma ozbiljnim tonom na video poruci
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2016. 18:27h

Američki državni sekretar Džon Keri uputio je danas zvanični poziv zaraćenim stranama u Siriji, opoziciji i vlastima, zahtijevajući da iskoriste trenutak indirektnih pregovora, koji se održavaju u Ženevi pod okriljem UN, za postizanje dogovora.

U video poruci danas emitovanoj u Stejt departmentu, Keri je pozvao režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada da omogući pristup humanitarnoj pomoći do gradova pod opsadom kao što je Madaja u kojoj je stanovništvo pogodjeno glađu.

"Pozivam obije strane da iskoriste trenutak indirektnih pregovora u Ženevi", rekao je šef američke diplomatije veoma ozbiljnim tonom na video poruci.

"Svijet očekuje da će obije strane vrlo brzo odgovoriti na potrebe nekoliko miliona Sirijaca u beznadežnoj situaciji", dodao je Keri.

Predstavnici sirijskih vlasti i opozicije danas su jedni drugima uputili optužbe o neiskrenim namjerama za postizanje mira u Siriji, u kojem je tokom rata započetog u martu 2011. godine stradalo više od 260.000 ljudi.

Bonus video: