SOHR: Tri eksplozije u Damasku, broj žrtava porastao na 60

Jedna eksplozija izazvana je automobilom-bombom, a druge dvije su izvršili bombaši-samoubice, navodi se u saopštenju Opservatorije, prenosi AFP
0 komentar(a)
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2016. 15:21h

Broj poginulih u tri eksplozije bombe u blizini šiitskog svetilišta Sajida Zeinab, južno od prijestonice Damaska, porastao je na 60, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Među poginulima je i 25 šiitskih boraca, prenio je Rojters.

Opservatorija je navela da se očekuje da će broj poginulih porasti, a napadi su se dogodili u četvrti Damaska gdje je jako prisustvo libanske ekstremne grupe Hezbolah i drugih iranskih i iračkih milicija.

Jedna eksplozija izazvana je automobilom-bombom, a druge dvije su izvršili bombaši-samoubice, navodi se u saopštenju Opservatorije, prenosi AFP.

I sirijski državni mediji izvijestili su o eksplozijama.

Državna televizija je javila da su se dogodile "tri terorističke eksplozije od kojih je jednu izazvao automobil-bomba, a druge dvije bombaši-samoubice... u oblasti Sajida Zeinab".

U džamiji Sajida Zeinab nalazi se grob unuke proroka Muhameda i uživa izuzetno poštovanje kao odredište šiitskih muslimanskih hodočasnika.

To svetilište je i ranije bilo na meti napada, od kojih su dva samoubilačka bombaška napada izvedena u februaru 2015. godine pri čemu su ubijene četiri osobe, dok ih je 13 ranjeno kod obližnjeg kontrolnog punkta.

Takođe u februaru prošle godine raznijet je autobus koji je prevozio libanske šiitske hodočasnike u pravcu Sajide Zeinab, kada je ubijeno najmanje devetoro ljudi, a za napad je tada odgovornost preuzeo Al-Nusra front, sirijski ogranak Al-Kaide, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: