Bivši predsjednik Brazila pozvan na saslušanje zbog pranja novca

Brazil trese korupcionaški skandal, a tužilaštvo ispituje navode da je više od dvije milijarde dolara plaćeno za mito kako bi druge kompanije dobile ugovore s Petrobrasom za projekte kojima su prenaduvani troškovi
65 pregleda 0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2016. 20:37h

Brazilsko tužilaštvo pozvalo je na saslušanje bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu u okviru istrage o pranju novca u vezi sa stanom koji je Silva htio da kupi.

Tužilaštvo savezne države Sao Paulo saopštilo je danas da će Silva i njegova supruga biti ispitani 17. februara.

Ranije ove nedjelje tužioci su naveli da ispituju da li je dio novca iz korupcionaškog skandala u koji je uključena državna naftna kompanija Petrobras opran preko transakcije s nekretninama građevinske kompanije OAS.

Silva je razmišljao o kupovini stana u zgradi koju je napravio OAS. Bivši predsjednik je rekao da su on i njegova supruga imali mogućnost da kupe stan u priobalnom gradu Gvaruža, ali da ga nisu kupili.

Brazil trese korupcionaški skandal, a tužilaštvo ispituje navode da je više od dvije milijarde dolara plaćeno za mito kako bi druge kompanije dobile ugovore s Petrobrasom za projekte kojima su prenaduvani troškovi.

Dio tog novca je navodno završio i u vladajućoj Laburističkoj partiji.

Bonus video: