AI: Pet mogućih masovnih grobnica u Burundiju

Naoružana grupa je tog dana napala vojnu bazu, a vlasti su odgovorile racijama, hapšenjima i navodnim pogubljenima. U sukobu je ubijeno najmanje 87 ljudi
0 komentar(a)
Burundi grobnice, Foto: Reuters
Burundi grobnice, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2016. 10:38h

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) saopštila je danas da satelitske fotografije, video snimci i iskazi svjedoka ukazuju na to da je desetine ljudi koje su u decembru ubile snage bezbjednosti Burundija sahranjeno u masovnim grobnicma.

AI navodi da je moguće da ima pet masovnih grobnica u oblasti Buringa, na periferiji glavnog grada Budžumbura.

U saopštenju se dodaje da su svjedoci rekli toj organizaciji da su grobnice iskopane 11. decembra, odmah poslije najkrvavijeg dana krize koja traje od aprila.

Naoružana grupa je tog dana napala vojnu bazu, a vlasti su odgovorile racijama, hapšenjima i navodnim pogubljenima. U sukobu je ubijeno najmanje 87 ljudi.

UN su ranije ovog mjeseca tražile hitnu istragu navoda o postojanju masovnih grobnica.

Burundi odbacuje te navode, tvrdeći da su zasnovani na lažnim informacijama.

Zemlja je upala u krizu kada je predsjednik Pjer Nkurunziza odlučio da zatraži treći mandat, što su mnogi posmatrači ocjenili kao narušavanje Ustava te zemlje.

Protivnici Pjera Nkurunzize tražili su da ode poslije drugog mandata, što je maksimum dopušten Ustavom, ali saveznici predsjednika tvrde da ima pravo i na treći mandat pošto je prvi put za šefa države izabran u parlamentu, a ne na opštim izborima.

Bonus video: