Australija: Lažne dojave o bombama u školama

U odvojenom slučaju, pred sud u Melburnu juče je izveden australijski tinejdžer Sevdet Besim (19) kome prijete optužbe za terorizam zbog toga što je prijetio da će napuniti kengura eksplozivom, obojiti ga simbolima Islamske države i pustiti na policiju
0 komentar(a)
Australija, Foto: Shutterstock
Australija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2016. 09:21h

Učenici nekoliko škola u Sidneju i Melburnu evakuisani su jutros poslije niza telefonskih prijetnji bombama, što je pokrenulo policijske operacije pretrage, a u međuvremenu je ustanovljeno da je riječ o lažnim dojavama.

Portparol policije iz australijske države Novi Južni Vels rekao je da je istraga u toku i da su telefonske prijetnje bombom ozbiljan zločin, te da će biti učinjeno sve kako bi se otkrilo ko stoji iza tih telefonskih poziva, prenosi Tas s.

Lokalni mediji javljaju da su sve primljene dojave o bombama u školama upućene putem automata i da je ustanovljeno da je riječ o lažnim prijetnjama, te je evakuisanim učenicima dozvoljeno da se vrate na časove.

Istovremeno, policija je u Melburnu izvela racije u dvijema kućama, u okviru antiterorističke operacije koja, kako mediji danas navode, ima veze sa Australijancem koji se pojavio na propagandnom video-snimku Islamske države prošle godine, prenosi AFP.

Australijska federalna policija potvrdila je da su upadi izvedeni, ali nije iznijela detalje o istrazi.

Kuće koje su pretražene pripadaju bivšim suprugama Muhameda Unaisa Muhameda Amina (41), prenijela je Australijska medijska korporacija (ABC), dodavši da se on pojavio na snimku kojim Islamska država promoviše svoju "zdravstvenu službu" u Siriji.

U međuvremenu, neimenovani 17-godišnjak danas se izjavio kao kriv za pripremanje i planiranje terorističkog akta u Australiji prošle godine.

Tužioci navode da je tinejdžer kod sebe imao delimično napravljenu improvizovanu eksplozivnu napravu kada je priveden prošle godine, navodi francuska agencija pozivajući se na navode ABC.

U odvojenom slučaju, pred sud u Melburnu juče je izveden australijski tinejdžer Sevdet Besim (19) kome prijete optužbe za terorizam zbog toga što je prijetio da će napuniti kengura eksplozivom, obojiti ga simbolima Islamske države i pustiti na policiju.

On je juče rekao da nije kriv po četiri optužbe vezane za planiranje napada prošle godine, a ponovo će biti izveden pred sud iduće nedjelje, navodi francuska agencija.

Bonus video: