HRW: Smanjenje ljudskih prava u Evropi zbog napada i izbjeglica

Pored toga, HRW je naveo da su mnoge autoritarne vlade donjele mjere za ograničenje djelovanje grupa civilnog društva i prekidanje njihovog finansiranja iz inostranstva. Tu se kao najveći krivci navode Rusija i Kina
0 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 12:54h

Strah od terorističkih napada i potencijalne prijetnje od izbjeglica naveli su zapadne vlade na vidno ograničenje ljudskih prava i usvajanje pogrešne politike u ime bezbjednosti, ocenjuje Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW) danas objavljenom izvještaju.

Veliki priliv izbjeglica u Evropu, uglavnom zbog sukoba u Siriji i napada Islamske države na civile, povećao je strahovanja i islamofobiju, navodi ta međunarodna organizacija za odbranu ljudskih prava.

HRW u izvještaju izdvaja Evropu i SAD zbog "otvorene islamofobije i sramotnog satanizovanja izbjeglica".

Podsticanje na strah "izaziva upravo tu vrstu podjele i neprijateljstava koju vole da koriste oni koji regrutuju za terorizam", upozorio je izvršni direktor HRW-a Kenet Rot i rekao da bi obezbjeđivanje "sigurnog i organizovanog načina" za izbjeglice da stignu do Evrope smanjilo broj izgubljenih života na Mediteranu i olakšao bezbjednosne provjere.

Raniji izvještaji te organizacije koncentrisali su se na zone sukoba, dok izvještaj za 2015. godinu počinje migrantskom krizom i mjerama donjetim u Evropi poslije napada u Francuskoj.

"Strahovi od terorističkih napada i potencijalnog uticaja priliva izbjeglica doveli su do vidnog smanjenja ljudskih prava u Evropi i u drugim regionima", ocjenio je Kenet Rot.

On navodi da ti nazadni koraci prijete pravima svih "a nisu pokazali efikasnost u zaštiti običnih ljudi".

Mjere koje su donjele evropske vlade izazivaju zabrinutost oko slobode kretanja, udruživanja i izražavanja, ocjenio je Hjuman rajts voč.

Pored toga, HRW je naveo da su mnoge autoritarne vlade donjele mjere za ograničenje djelovanje grupa civilnog društva i prekidanje njihovog finansiranja iz inostranstva. Tu se kao najveći krivci navode Rusija i Kina.

"Represija ovakvog intenziteta, uključujući zatvaranje kritički nastrojenih grupa u Rusiji i hapšenja advokata za odbranu ljudskih prava u Kini, nije viđena decenijama", navodi Hjuman rajts voč.

HRW takođe navodi i Tursku čija vladajuća stranka suzbija djelovanja aktivista i medija koji kritikuju vladu.

Etiopija i Indija, uz čestu upotrebu nacionalističke retorike ograničile su strano finansiranje da bi spriječili nezavisan nadzor kršenja ljudskih prava, navodi se u izvještaju.

Bolivija, Kambodža, Ekvador, Egipat, Kazahstan, Kenija, Maroko, Sudan i Venecuela su usvojili opšte i nejasne zakone da ograniče djelovanje aktivista i spijreče djelovanje nezavisnih grupa, piše u izvještaju i dodaje se da su zapadne vlade vrlo sporo reagovale da osude te globalne prijetnje po ljudska prava.

U 2015. godini bilo je i pozitivnih razvoja, ocjenjuje HRW i dodaje da je LGBT populacija ostvarila velike napretke ka ravnopravnosti legalizacijom istopolnih brakova u Irskoj, Meksiku i SAD, i dekriminalizacijom homoseksualnosti u Mozambiku.

U Savjetu UN za ljudska prava 72 zemlje je potpisalo saopštenje u kome se obavezuju da okončaju nasilje i diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu.

UN su u septembru usvojile 17 ambicioznih razvojnih ciljeva koji su prvi put univerzalni i zasnovani na ljudskim pravima, a među njima je cilj da se postigne rodna ravnopravnost i obezbijedi pristup pravdi za sve, navodi HRW.

Bonus video: