Rohani: SAD da promijene neprijateljski stav prema Iranu

Evropa je najveći iranski trgovinski partner prije uvođenja sankcija i očekuje se da će tokom posjete na najvišem nivou biti postignuti značajni poslovni i trgovinski dogovori
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.01.2016. 09:54h

Iran bi mogao da ima bolje odnose sa SAD, ali je na Vašingtonu da promijeni svoj neprijateljski stav prema Teheranu, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Moguće je da Iran i SAD imaju prijateljske odnose. Ali ključ za to je u rukama Vašingtona, a ne Teherana", rekao je Rohani na konferenciji za novinare u Rimu.

Rohani je ovo izjavio na kraju posjete Italiji, poslije čega odlazi u Pariz.

Iranski predsjednik se juče sastao i sa papom Franjom koji je pozvao Teheran da odigra ključnu ulogu u sprječavanju širenja terorizma.

Posjeta Rohanija Italiji i Vatikanu dolazi u trenutku dok Iran nastoji da poboljša svoj imidž na globalnom planu nakon ukidanja sankcija i ispunjenja dogovora o ograničenju nuklearnih aktivnosti, navodi AP.

Ovo je prva posjeta jednog iranskog predsjednika Evropi poslije skoro dvije decenije.

Na četvorodnevnu turneju Rohani je krenuo nakon što je nedavno primenjen istorijski sporazum o suzbijanju nuklearnih aktivosti Irana i Teheranu ukinute međunarodne sankcije.

Put je prvobitno bio planiran za novembar, ali je odložen zbog terorističkih napada u Parizu.

Tokom posjete Francuskoj, planirano je da se Rohani sastane sa francuskim kolegom Fransoa Olandom.

Evropa je najveći iranski trgovinski partner prije uvođenja sankcija i očekuje se da će tokom posjete na najvišem nivou biti postignuti značajni poslovni i trgovinski dogovori.

Bonus video: