UOČI GLASANJA U AJOVI

Ankete: Tramp i Kruz gotovo izjednačeni

Ankete pokazuju da njujorški mogul vodi daleko ispred svih u sjeveroistočnoj državi Nju Hempšir, sljedećoj državi koja glasa poslije Ajove
0 komentar(a)
Donald Tramp, Ted Kruz, Ben Karson, Foto: Reuters
Donald Tramp, Ted Kruz, Ben Karson, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 07:53h

Prema najnovijim anketama u SAD, milijarder Donald Tramp i konzervativni senator iz Teksasa Ted Kruz gotovo su potpuno izjednačeni u američkoj saveznoj državi Ajovi, nekoliko dana pred prvo glasanje u trci za republikansku predsjedničku nominaciju 2016.

Tramp uživa podršku 31 odsto republikanskih birača koji će vjerovatno učestvovati na stranačkim izborima u Ajovi sljedećeg ponedjeljka, dok Kruz ima 29 odsto, pokazuja nova istraživanja Univerziteta Kvinipijak.

Međutim, ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Tramp, vlasnik hotela i kasina ima ubjedljivu prednost u odnosu na Kruza i ostalih 10 kandidata koji još više zaostaju za njim u trci za republikansku nominaciju, prenose agencije.

Stručnjak univerziteta Kvinipijak, Piter Braun, kaže da je teško predvidjeti ishod republikanskih izbora u Ajovi, i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj državi još nije definitivno opredijelilo kojeg će kandidata podržati, prenosi Glas Amerike.

Ted Kruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Ajovi, iako je riječ o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim državama, prije nego što republikanski kandidat bude nominovan na nacionalnoj konvenciji u julu.

Kruz je grupi vjerskih lidera u Ajovi rekao da bi „Tramp mogao da bude nezaustavljiv“ ukoliko pobijedi u Ajovi. Ankete pokazuju da njujorški mogul vodi daleko ispred svih u sjeveroistočnoj državi Nju Hempšir, sljedećoj državi koja glasa poslije Ajove.

Nova, nacionalna anketa koju su sproveli CNN i ORC pokazuje da Tramp ima podršku 41 procenta republikanaca, dvostruko više od Kruza koga podržava 19 odsto.