POSJETA PEKINGU

Keri poziva Kinu da zauzme čvršći stav prema Sjevernoj Koreji

"Jasno je da imamo nekoliko važnih pitanja za koja moramo da pronađemo način da učinimo korak naprijed", rekao je Keri novinarima na početku sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem
0 komentar(a)
Džon Ker, Vang Ji, Foto: Reuters
Džon Ker, Vang Ji, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 07:49h

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas Kinu da se više angažuje u cilju ograničenja nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da smanji tenzije oko spornih djelova Južnog kineskog mora.

Završavajući osmodnevnu svjetsku diplomatsku misiju posjetom Pekingu, Keri je pozdravio američko-kinesku saradnju po pojedinim pitanjima, uključujući sporazum o iranskom nuklearnom programu, kao i sporazum o klimatskim promjenama, dodajući, međutim, da se i dalje radi na postizanju dogovora o Sjevernoj Koreji i Južnom kineskom moru.

Keri je ocijenio da Sjeverna Koreja predstavlja "veliki izazov za globalnu bezbjednost".

"Jasno je da imamo nekoliko važnih pitanja za koja moramo da pronađemo način da učinimo korak naprijed", rekao je Keri novinarima na početku sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem.

On je izrazio nadu da će današnji dan biti "konstruktivan i da će pronaći način za napredovanje".

Vang je u uvodnom obraćanju spomenuo oba pitanja i dodao da je nestrpljiv da čuje šta će o tome reći Keri.

On nije nagovijestio da li će Kina odgovoriti na Kerijevu molbu, ali je izrazio nadu da će dvije zemlje biti u mogućnosti da "prodube međusobna razumijevanja i uzajamno povjerenje kako bi produbile stratešku saradnju".

AP navodi da SAD žele da Kina zauzme čvršći stav i pozove Sjevernu Koreju da prestane da izvodi nuklearne probe. Kina je jedina veza Sjeverne Koreje sa spoljnim svijetom, ali američki zvaničnici smatraju da Peking ne ulaže dovoljno napora da ubijedi Pjongjang za prestane da izvodi nuklearne probe i da se vrati progovorima o razoružanju.

Keri je prethodno u okviru svjetske turneje posjetio Švajcarsku, Saudijsku Arabiju, Laos i Kambodžu.