Kim opet u posjeti Kini, spreman da se "približi" Pekingu?

On je nedavno upozorio SAD da bi mogao potražiti "alternativni put" ako se nastave američke sankcije i pritisak na Pjongjang
537 pregleda 0 komentar(a)
Voz kojim se vjeruje da je doputovao lider Sjeverne Koreje, Foto: Reuters
Voz kojim se vjeruje da je doputovao lider Sjeverne Koreje, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2019. 09:27h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un boravi u posjeti Kini samo nekoliko dana nakon što je upozorio da će možda potražiti "novi put" ako Sjedinjene Američke Države ne ublaže sankcije i pritisak na njegovu izolovanu zemlju.

Kimova posjeta Kini, kao najznačajnijem privrednom i diplomatskom savezniku Sjeverne Koreje, događa se dok traju pregovori za njegov drugi susret s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kim je u novogodišnjem govoru prošle sedmice izjavio da je spreman susresti se s Trampom bilo kada kako bi postigli zajednički cilj denuklearizacije Korejskog poluostrva. Međutim, upozorio je da bi mogao potražiti i "alternativni put" ako se nastave američke sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju, podsjeća Hina.

Doputovao privatnim vozom

"Kim je spreman podsjetiti Trampovu administraciju kako ima diplomatske i ekonomske mogućnosti mimo onoga što Vašington i Seul mogu ponuditi", prokomentarisao je američki odbrambeni stručnjak Hari Kazijanis Kimovu posjetu Kini.

Kazijanis smatra da bi se spominjanje "novog puta" u Kimovom novogodišnjem obraćanju moglo tumačiti i kao prikrivena prijetnja da je Sjeverna Koreja spremna približiti se Pekingu. "To bi trebalo prilično zabrinuti Ameriku", smatra Kazijanis.

Kim je u ponedjeljak poslijepodne otputovao u Kinu privatnim vozomu pratnji svoje supruge Ri Sol Ju i drugih visokih sjevernokorejskih zvaničnika, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua takođe je potvrdila da će Kim boraviti u posjeti Kini od ponedjeljka do četvrtka na poziv kineskog predsjednika Sija Đinpinga.

Bonus video: