U februaru vanredni samit Višgradske grupe o izbjelgičkoj krizi

Sve četiri zemlje Višegradske grupe odbijaju bilo kakvu trajnu relokaciju izbjeglica, preferiraju da pruže pomoć prije svega ženama i djeci a ne muškarcima a takođe i hrišćanima a ne muslimanima
0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.01.2016. 12:46h

Češki premijer Bohuslav Sobotka sazvao je za sredinu februara vanredni samit premijera zemalja Višegradske grupe o izbjegličkoj krizi i zaštiti spoljašnje šengenske granice, saopštio je češki premijer na Tviteru.

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske 15. februara u Pragu prije svega će razmatrati kojim mjerama može da se poboljša zaštita šengenske granice i spriječe izbjeglice sa Bliskog istoka da iz Turske prelaze stihijski u Grčku, a zatim balkanskom trasom dalje ka Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama.

Premijeri će takođe vjerovatno konkretizovati ideju koju je kao prvi iznio i zatražio od Evropske unije češki premijer Sobotka da se pripremi rezervna zaštita granica, ako u Grčkoj ne bude moguće, na granicama Makedonije i Bugarske sa Grčkom i Turskom.

Taj plan je prihvatio i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Sve četiri zemlje Višegradske grupe odbijaju bilo kakvu trajnu relokaciju izbjeglica, preferiraju da pruže pomoć prije svega ženama i djeci a ne muškarcima a takođe i hrišćanima a ne muslimanima jer ocjenjuju da bi hrišćani sa Bliskog istoka koji su često prvi na udaru Islamske države lakše mogli da se uklope u etnički prilično homogena i zatvorena srednjeevropska društva.

Višegradska četvorka zalaže se za što hitnije formiranje zaista efikasne evropske pogranične i oblaske straže, s tim da jedino Poljska insistira na tome da na granicama evropska straža smije da se pojavi isključivo na poziv države koja više nije u stanju da štiti svoje granice a ne da ih tamo pošalju ostale članice EU.

"Smatram da su šengenske granice i naše granice iako ne leže na našoj teritoriji. Zato imamo pravo da kažemo EU da ako s tim ne izlazi na kraj nacionalna država da uputi tamo evropsku stražu", rekao je danas češkom dnevniku Pravo slovački premijer Robert Fico.

Bonus video: