TRKA ZA NOMINACIJU

Klinton: Bolji sam predsjednički kandidat od Sandersa

Sanders je govorio o svojim planovima da obezbijedi univerzalnu zdravstvenu njegu, uspostavi kontrolu nad Vol Stritom i angažuje vladu u finansiranju školovanja studenata
1 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 12:42h

Bivša američka državna sekretara Hilari Klinton pozdravila je energičnost koju njen rival za predsjedničkog kandidata u redovima Demokratske stranke unosi u predizbornu kampanju, ali je izrazila uvjerenje da je bolji kandidat od njega, navodeći kao argument svoje iskustvo u suzbijanju ekstremizma.

Klintonova (68) je juče, uoči prvih izbora za nominaciju kandidata Demokratske i Republikanske stranke u Ajovi 1. februara i Nju Hempširu 9. februara, rekla da je ponosna na kampanju demokratskih kandidata koja je, kaže, orijentisana na probleme, umjesto na razmjenu uvreda koja je uobičajena među republikanskim kandidatima, prenosi AFP.

"Ali smatram da sam bolja osoba za demokratskog kandidata i za predsjednika", istakla je, pozivajući se na svoje dugogodišnje iskustvo u snažnom pozivanju na borbu protiv ekstremizma u Iranu i na Bliskom istoku dok je bila na poziciji državnog sekretara.

Ponovila je, međutim, svoje priznanje da je njeno glasanje za rat u Iraku u Senatu bilo pogrešno.

U odvojenom pojavljivanju u Ajovi, njen glavni rival za predsjedničku nominaciju u redovima Demokrata Berni Sanders, nezavisni senator koji se predstavlja kao demokratski socijalista, juče je ocijenio da je "iskustvo važno, ali da je važno i rasuđivanje".

Poručio je da nije radikalan i izrazio nadu da će glasači prihvatiti njegovu agendu čiji je cilj okončanje nejednakosti u primanjima u SAD.

Klinton i Sanders su u Ajovi "rame uz rame" što se tiče izgleda za nominaciju, dok je bivši guverner Merilenda Martin O"Mejli daleko iza njih, na trećem mjestu, navodi francuska agencija.

Sanders (74) je u Ajovi govorio o svojim planovima da obezbijedi univerzalnu zdravstvenu njegu, uspostavi kontrolu nad Vol Stritom i angažuje vladu u finansiranju školovanja studenata.

"Ne možemo da i dalje imamo vladu na čelu sa milijarderskom klasom i Kongres koji i dalje radi u interesu ljudi na vrhu, dok ignoriše radničke porodice", rekao je, kritikujući nejednakost u zemlji.

Hilari Klinton, kojoj prijeti poraz od Sandersa u Ajovi i Nju Hempširu, mogla bi da se uzda u glasače u Nevadi i Južnoj Karolini, gdje i dalje uživa snažnu podršku među latino i crnačkim stanovništom koji tamo čine veliki dio demorkatske baze, ocjenjuje AP.

Amerikanci iduće nedjelje počinju da biraju kandidate u redovima republikanaca i demokrata u seriji glasanja po državama.

Među kandidatama koji se nadaju da će ući u trku za Bijelu kuću su dva prilično neobična kandidata, od kojih je jedan Sanders, a drugi milijarder Donald Tramp iz Republikanske stranke, navodi AP.

Obojica se dobro kotiraju u anketama u Ajovi i Nju Hempšisu, dvijema državama koje će prve birati kandidate.

Tramp, koji je snažno antiimigraciono nastrojen i poziva na zabranu ulaska muslimana u zemlju, u kampanji je brzo zasijenio bivšeg guvernera Floride Džeba Buša, sina i brata bivših predsjednika, za koga su mnogi očekivali da će biti favorit.

Ankete pokazuju da je Tramp daleko ispred konkurenata u Nju Hempširu, a u Ajovi je u tijesnoj trci sa senatorom iz Teksasa, zakletim konzervativcem Tedom Kruzom, dok je senator sa Floride Marko Rubio treći po popularnosti.

Preporučujemo za Vas