Politiko: Obamina naklonost prema "opasnoj pametnici" Klinton

"Berni ima luksuz da se smatra malo vjerovatnim pobjednikom pa može da bude opušteniji. Hilari ima i privilegiju i opterećenje da važi za favorita", izjavio je Obama
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.01.2016. 07:46h

Američki predsjednik Barak Obama nije još zvanično podržao nijednog demokratskog kandidata koji bi ga naslijedio, ali je očigledna njegova naklonost prema bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, objavio je Politiko.

Obama izbjegava da kritikuje Bernija Sandersa - rivala Klintonove za partijsku nominaciju - ali je blagonaklon prema toj "opasnoj pametnici" koju je i sam svojevremeno zaustavio na putu ka Bijeloj kući.

Opisujući Hilari Klinton kao osobu koja bi odmah mogla da počne da radi u Ovalnoj kancelariji, Obama je rekao da bivša šefica američke diplomatije ima više iskustva od bilo kog drugog kandidata.

"Ona je izuzetno iskusna i, znate, opasno pametna", kazao je Obama u intervjuu za portal Politiko.

Upitan da prokomentriše navode da Sanders, koji najviše pažnje posvećuje ekonomskim pitanjima, ima nedostataka kao kandidat, Obama je rekao da "neće da dijeli savjete".

"Očigledno da ono što radi daje rezultate", kazao je Obama, ali i dodao da kao predsjednik, "ne možeš sebi da dozvoliš luksuz da se fokusiraš na samo jednu stvar".

Obama je kazao da nema sumnje da je Sanders "shvatio glavnu nit politike demokrata koja kaže: Zašto smo još uvijek ograničeni uslovima debate koje je prije 30 godina uspostavio Ronald Regan?".

"To ima odjeka i to razumijem. Smatram da ono što Hilari predstavlja je priznanje da je pretakanje vrijednosti u vladu na posljetku posao političara", dodao je Obama, prenio je AFP.

Ovo je prvi put da je Obama detaljnije komentarisao predsjedničke izbore u novembru, a intervju je dao prije prvih izbora za nominaciju kandidata dvije stranke u Ajovi 1. februara i Nju Hempširu 9. februara, prenosi Rojters.

On nije eksplicitno podržao nijednog kandidata i samo je jednom pomenuo bivšeg guvernera Merilenda Martina O"Melija, koji zaostaje prema anketama javnog mnjenja.

"Berni ima luksuz da se smatra malo vjerovatnim pobjednikom pa može da bude opušteniji. Hilari ima i privilegiju i opterećenje da važi za favorita", izjavio je Obama.

Senders je prema nedavnim anketama poboljšao poziciju u Ajovi, a bolji je od Klintonove i u Nju Hempširu.

Ukoliko pobijedi u bilo kojoj od te dvije države i on će se naći u centru medijske pažnje u kojoj je Klintonova odavno.

Bonus video: