Ako pritisak imigranata ne stane, ponovo granice unutar Šengena

Ministri EU su naložili Evropskoj komisiji da takvu mogućnost pripremi saglasno članu 26. statuta Šengena, "ali ne u kontekstu izbacivanja neke zemlje iz šengenskog sistema", kako je saopštio Klas Dejkof, državni sekretar za bezbjednost Holandije
56 pregleda 1 komentar(a)
Šengen, Foto: Shutterstock
Šengen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2016. 20:08h

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije su danas u Amsterdamu zaključili da se kontrola i unutrašnje šengenske granice mogu ponovo zavesti na dvije godine ako ne popusti pritisak imigrantskog talasa posebno na potezu od Grčke do Njemačke.

Ministri EU su naložili Evropskoj komisiji da takvu mogućnost pripremi saglasno članu 26. statuta Šengena, "ali ne u kontekstu izbacivanja neke zemlje iz šengenskog sistema", kako je saopštio Klas Dejkof, državni sekretar za bezbjednost Holandije, predsjedavajućeg EU.

Dejkof je novinarima rekao da je najvažnije to u kojoj mjeri i koliko brzo će biti sprovede temeljite mjere za zaštitu spoljnih granica Unije, uvođenje moćne evropske granične straže sa glavnim ciljem da se zaustavi sada neprihvatljva navala imigranata u Evropu.

Ministri su odlučili da se i mogućnost produžetka privremene kontrole u Šengenu produži na dvije godine zato što se realno mora predvidjeti da će neke članice EU koje su već uvele provjeru pasoša i prometa putnika na svojim šengenskim granicama i dalje mogu biti prisiljene da tu kontrolu zadrže zbog neodrživog priliva imigranata.

Ali u kojoj mjeri će to imati posljedice po situaciju s imigrantima unutar Grčke zavisi, istakao je Dejkof, od toga koliko će djelotvorno u međuvremenu proraditi zaštita spoljnih granica, "vruće ulazne tačke" za popis izbjeglica i vraćanje migranata sa grčko-turske međe i daleko veća preraspodjela među članicama EU već pristiglih 160 hiljada izbjeglica u Grčku i Italiju.

Holandski državni sekretar je ponovo naglasio da su EU, ali i prevashodno njene članice dužne da štite spoljne granice Unije, mada je bitno i to koliko će brzo Turska početi da sprovodi dogovor s EU o zaustavljanju prolaska imigranata preko svoje teritorije i međa u EU.

Ako EU mora da preuzme svoju ulogu u situaciji kad pritisak na spoljne granice neke članice Unije postane previše jak da ona sama bude u stanju da se izbori s time, onda Savjet ministara mora pokrenuti postupak u sklopu postojećeg sistema procjene u šengenskom sistemu, naveo je Dejkof.

Ministri su, rekao je on, zaključili da "nacionalne mjere koje preduzimaju zemlje članice imaju posljedice po put kretanja imigranata, što je posebno uočljivo duž zapadnobalkanskog puta".

Na zasjedanju je predočeno da zemlje na imigrantskom putu moraju pomagati jedne drugima i naloženo je Evropskoj komisiji da sagleda mogućnosti da Fronteks pruži pomoć na granici Makedonije i Grčke da bi se tamo uspostavila kontrola priliva imigranata.

Komesar za unutrašnje poslove i imigraciju Evropske komisije Dimitris Avramopulos je zamjerio članicama EU da nisu sprovele ključne odluke usaglašene na susretu vođa EU u decembru da se zaštite i uvedu kontrolne tačke za imigrante na spoljnim granicama, preraspodijele međusobno već pristigle izbjeglice i odmah vraćaju migrante koji nemaju prava na azil.

Avramopulos je ponovio da se Šengenski prostor može očuvati samo ako se djelotvorno zaštite spoljne medje EU i naglasio da se što prije mora sprovesti dogovor o ustanovljenju evropske granične i pomorske straže kako bi se "zaštitile granice i bezbjednost Evropske unije".

On je naglasio da su ministri uporedo formirali centar za bitku protiv terorizma i rekao da dogovoreno da se osjetno pospješi razmjena podataka i obavještajno-policijskih saznanja o teroristima, sasjeku njihovi finansijski kanali i šverc oružja, kao i islamistička propaganda.

Bonus video: