Zeman: Za azil nisu dovoljna ratna stradanja, već i politički progon

"Neki me optužuju da širim strah, mržnju ili paniku, ali ti političari mene podsjećaju na češke turiste koji se mirno kupaju na plaži Tajlanda u vrijeme kada je na horizontu neupadljiv talas koji se zove cunami", rekao je Zeman
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 16:30h

Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je danas da za dobijanje azila nije dovoljno da neko bježi od ratnih razaranja, već da mora da dokaže da je u svojoj zemlji politički progonjen.

"Činjenica da izbjeglica dolazi iz zemlje gdje je rat još ne može da bude automatski razlog da dobije azila u Češkoj. Svaki izbjeglica koji traži azil mora još da dokaže da ga u njegovoj zemlji progone zbog njegovih stavova", rekao je danas Zeman u Brnu tokom posjete Južnoj Moravskoj.

Češki predsjednik, poznat po tome da odbija sve muslimanske izbjeglice, rekao je da je proučio Ženevske konvencije i da bi se, po njegovom tumačenju, drastično smanjio broj izbjeglica koji uopšte mogu da dobiju azil u Češkoj.

"Ubijeđen sam da će se naredne godine preliti izbjeglički talas i preko Češke zbog restriktivnih mjera Bavarske i Austrije. Kada već budu u Češkoj, zaštita granica neće pomoći i u pritvoru mogu da budu do 580 dana. To nije ništa simpatično", rekao je Zeman.

Češki predsjednik je rekao da je umjesto puštanja izbjeglica u zemlju bolje uvesti efikasniju zaštitu granica kombinovanim patrolama vojske i policije, uz aktivne rezerviste.

"Svi saosjećamo s izbjeglicama, ali činjenice potvrđuju da su 80 odsto među njima zdravi muškarci koji bi trebalo da ratuju za slobodu svoje zemlje. A ako su iz zemlje u kojoj se ne ratuje, onda bi trebalo da rade za svoju zemlju a ne da je napuštaju", rekao je Zeman.

Češki predsjednik istakao je da je jedino rješenje izbjegličke krize hitna masovna deportacija ekonomskih imigranata i onih koji šire mržnju.

Prema podacima visokog komesarijata UN za izbjeglice, prošle godine u Evropu je preko Sredozemnog mora stiglo 985.704 izbjeglica, među njima 58 odsto muškaraca, dok su 42 odsto bili žene i djeca. Prema najnovijim podacima, udio muškaraca se smanjio na 50 odsto.

"Neki me optužuju da širim strah, mržnju ili paniku, ali ti političari mene podsjećaju na češke turiste koji se mirno kupaju na plaži Tajlanda u vrijeme kada je na horizontu neupadljiv talas koji se zove cunami", rekao je Zeman.

Na Zemanovo tumačenja međunarodnog prava reagovao je šef Organizacije za pomoć izbjeglicama Martin Rozumek koji je rekao da se Ženevska konvencija, osim političkog progona, tiče još četiri razloga, kao i da zaštitu obezbjeđuje i evropsko zakonodavstvo.

"Tiče se i progona na osnovu vjeroispovijesti, rase, narodnosti i socijalne grupe. Evropska povelja zaštite ljudskih prava koju je Češka usvojila i unijela u svoje zakone ima za cilj da štiti žrtve oružanih sukova, nečovječnog pristupa i mučenja", rekao je Rozumek.

Bonus video: