Islamska država objavila snimak o počiniocima napada u Parizu

Islamska država zaposjela je u junu 2014. godine velike djelove teritorije Sirije i Iraka i redovno snima pogubljenja kao dio propagande.
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2016. 09:25h

Džihadisti iz Islamske države objavili su video snimak u kojem su predstavili počinioce napada u Parizu 13. novembra 2015. godine kada je poginulo 130 osoba i zaprijetili međunarodnoj koaliciji koja bombarduje njihove položaje, posebno prijeteći Velikoj Britaniji.

U snimku naslovljenom "Ubijte ih gdje god na njih naiđete" pominje se devet napadača u Parizu, četiri državljana Beligije, trojica iz Francuske i dvojica iz Iraka.

Islamska država, koja je kasno sinoć objavila snimak putem svog medijskog ogranka El Hajat, prikazala je džihadiste tokom obuke i kako ubijaju žrtve predstavljene kao taoci.

Obraćajući se na arapskom i francuskom, nekoliko džihadista na snimku je navelo da se njihova poruka odnosi na sve zemlje koje učestvuju u međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja bombarduje njihove položaje u Iraku i Siriji od avgusta 2014. godine.

Na snimku se pojavljuje i portret britanskog premijera Dejvida Kamerona s porukom na engleskom da će "svakog ko se pridruži nevjernicima, stići sablja džihadista".

Islamska država u tom snimku je objavila i odlomke napada u Parizu.

Islamska država zaposjela je u junu 2014. godine velike djelove teritorije Sirije i Iraka i redovno snima pogubljenja kao dio propagande.

Galerija

Bonus video: