Ruska ideja: Autoput od Londona do Njujorka

Ukupno bi put bio dugačak čak 20.777 kilometara, od čega kroz Rusiju oko 10.000 kilometara
13 komentar(a)
Autoput kolona, Foto: Beta/AP
Autoput kolona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2016. 15:10h

Izgradnju "super auto-puta" od zapada Evrope, preko Rusije i Kanade, do Njujorka, predložio je predsjednik Svjetskog društvenog foruma "Dijalog i civilizacija" Vladimir Jakunjin, prenio je danas grčki portal "Pondiki".

Taj biznismen, blizak prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina i do oktobra šef Ruske državne željeznice, navodno smijenjen zbog pronevjere, izložio je u Ruskoj akademiji nauka predlog da se, uz korišćenje auto-puteva na sjevero-zapadu Evrope, počev od Londona, dograde putevi preko Sibira i Aljaske i povežu s putevima na sjeveru Amerike, do Njujorka.

Put koji bi koštao tri hiljade milijardi dolara, prvi put pomenut kao Putinova ideja marta 2015, bio bi dio "Trans-evro-azijske razvojne zone" (Eurasian Belt Development - TEPR), koja bi se u dijelu kroz Rusiju prostirala duž sadašnje Trans-sibirske željezničke pruge, gasovoda i naftovoda.

To bi bio "međudržavni, međucivilizacijski projekat", rekao je Jakunjin, dodavši da bi izvođenjem tog projekta nastala "svjetska zona budućnosti", zasnovana na vrhunskoj tehnologiji.

Ukupno bi put bio dugačak čak 20.777 kilometara, od čega kroz Rusiju oko 10.000 kilometara.

Za sada Jakunjin nema konkretan predlog kako bi put prešao iz Rusije na Aljasku između kojih je Beringov moreuz širine 88 kilometara. Moguća rješenja su stalna brodska veza, tunel i most, prenio je grčki list.

Bonus video: