Iran kupuje 114 Erbasovih aviona

Iranu je veoma potrebno da izvrši modernizaciju svoje ostarjele flote putničkih aviona, koja broji nešto više od 250 aviona, od kojih je samo 150 u funkciji
1 komentar(a)
Avion, Erbas, Foto: Shutterstock
Avion, Erbas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2016. 10:54h

Iran će ove nedjelje, tokom posjete iranskog predsjednika Hasana Rohanija Parizu, potpisati ugovore sa Francuskom o kupovini 114 "Erbasovih" aviona, izjavio je danas iranski ministar saobraćaja Abas Akundi.

On je naveo da će ugovor potpisati predstavnici "Iran era" i evropskog proizvođača aviona "Erbas" tokom prve zvanične posjete Rohanija Evropi, prenijela je agencija AFP.

Rohanijev u posjetu Evropi stiže poslije početka primjene sporazuma o nuklearnoj energiji između Irana i svjetskih sila, koji predviđa ukidanje ekonomskih sankcija zvaničnom Teheranu u zamjenu za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Iranu je veoma potrebno da izvrši modernizaciju svoje ostarjele flote putničkih aviona, koja broji nešto više od 250 aviona, od kojih je samo 150 u funkciji.

"O kupovini aviona pregovaramo posljednjih deset mjeseci, ali nismo mogli da ih platimo zbog sankcija", rekao je ministar Akundi.

On je dodao da će prva pošiljka aviona Iranu biti isporučena do 19. marta.

Rohani će od 25. do 27. januara posetiti Italiju i Francusku u cilju unaprjeđenja ekonomskih veza Irana sa Evropom.

Osim novih aviona, potrebno je i da se uloži 250 miliona dolara u modernizaciju iranskih aerodroma, kojih ima 67, ali je samo devet u funkciji.

Bonus video: