Širenje Zika virusa: Vlasti u Riju imaju plan kako da zaštite olimpijce i turiste

ZIKA virus šire Aedes aegypti komarci, koji šire i denga u žutu groznicu. ZIKA virus je prvi put otkriven u Africi u 1940, ali sada se širi u Latinskoj Americi
0 komentar(a)
laboratorija, Zika virus, Foto: Reuters
laboratorija, Zika virus, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2016. 09:04h

Vlasti u Rio de Žaneiru su najavile planove kako da spriječe širenje virusa Zika tokom Olimpijskih igara koje se u Brazilu održavaju ove godine, prenosi BBC.

Kako je saopšteno, fumigacija, odnosno primjena gasovitih sredstava za regulaciju populacije komaraca koji šire virus, počeće četiri mjeseca prije početka Igara i primjenjivaće se na svim objektima gdje se Olimpijada dešava. Osim toga, postupak će biti ponavljan i dnevno, tokom samih Igara, navodi BBC.

Ovaj postupak, međutim, biće samo jedna od mjera kako bi se zaštitili sportisti i oni koji se odluče da posjete Rio tokom Olimpijade.

Iz brazilskog Ministarstva zdravlja navode da računaju i na činjenicu da se Olimpijada održava u avgustu (0d 5. do 21. avgusta), kada su temperature u tom gradu najniže i kada je količina padavina najmanja, pa je i manje komaraca koji potencijalno mogu da prenesu virus.

Šta je ZIKA virus?

ZIKA virus šire Aedes aegypti komarci, koji šire i denga u žutu groznicu. ZIKA virus je prvi put otkriven u Africi u 1940, ali sada se širi u Latinskoj Americi.

Simptomi uključuju blago povišenu temperaturu, osip, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima, te slabost.

Simptomi se obično javljaju između dva do sedam dana nakon ugriza komarca. Za većinu ljudi ZIKA je kratkotrajna i blaga, međutim uticaj ovog virusa na bebe i trudnice je ono što zabrinjava vlasti.

Najveća epidemija virusa je trenutno u Brazilu, gdje je povećan broj slučajeva sa urođenim manama, uključujući mikrocefaliju. Broj slučajeva sa mikrocefalijom u Brazilu je porastao na 3.893 od oktobra 2015.

Ministarstvo zdravlja u El Salvadoru ranije je izdalo upozorenje o virusu, te su savjetovali ženama da odlože trudnoću za naredne dvije godine kako bi sačuvali svoje nerođene bebe od razvijanja mikrocefalije - neurološko stanje kod kojeg je djetetu glava znatno manja nego kod druge djece istog uzrasta i pola.

Bonus video: