10 DRŽAVA PROGLASILO VANREDNO STANJE

SAD: Najmanje 11 žrtava sniježnog nevremena

Direktor meteorološke službe Luis Učelini kaže da bi sniježne padavine, za koje se očekuje da će trajati do nedjelje, lako mogle da izazovu štetu u visini od milijardu dolara i da parališu istočnu trećinu zemlje
0 komentar(a)
SAD sniježna oluja, Foto: Reuters
SAD sniježna oluja, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 20:31h

Do sada je 11 osoba izgubilo život u SAD zbog jake snežne oluje koja je pogodila veći dio Istočne obale.

Očcekuje se da će nevrijeme trajati do sjutra ujutro, dok zvaničnici upozoravaju da najgore tek dolazi, prenosi AP.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Potencijalno parališuća mećava od juče bijesni nad južnim i istočnim djelovima SAD, ugrožavajući 85 miliona ljudi, zbog čega je ovog vikenda otkazan veliki broj letova, a 10 država je proglasilo vanredno stanje, javljaju američki mediji.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Mećava, koja bi mogla da zatrpa djelove srednjeatlantskog regiona u SAD pod snijegom od 90 centimetara debljine, pogodila je i Vašington, prijeteći američkoj prestonici rekordnim nanosima.

Na autoputevima u Pensilvaniji i Kentakiju formirale su se kolone automobila duge i 30 kilometara, a neki putnici zavijani su više od 12 sati.

Šef policije u Vašingtonu Keti Lanijer kaže da je situacija preko noći "bila iznenađujuće mirna", dok su u obližnjem Baltimoru pale značajne količine snijega, ali to nije izazvalo veće probleme. 

U jednom požaru koji je izbio u ranim jutarnjim čaosvoma povrijeđena je jedna osoba, rekla je ona za CNN.

Sniježna oluja bi mogla da prekrije Baltimor i Vašington snijegom od 60 do 90 centimetara debljine i da donese vjetrove jačine od 48 do 80 kilometara na sat prije nego što, kako se očekuje prema najavama Nacionalne meteorološke službe, počne da jenjava danas po podne.

U supermarketima u Vašingtonu su nestašice prehrambenih namirnica, jer su građani juče kupovali velike zalihe.

Meterološki kanal je izvjestio da je više od 85 miliona ljudi u najmanje 20 država obuhvaćeno upozorenjem na zimske uslove, a stanovnici Istočne obale su se snabdjeli velikim količinama namirnica.

Sniježne padavine u Vašingtonu mogle bi da zasjene oluju "Snoumagedon" koja je 2010. donijela sniježni pokrivač debljine 45,2 centimetra, ocjenjuju meteorolozi upozoravajući da bi izuzetno opasna oluja mogla da ugrozi više od 50 miliona ljudi.

Direktor meteorološke službe Luis Učelini kaže da bi sniježne padavine, za koje se očekuje da će trajati do nedjelje, lako mogle da izazovu štetu u visini od milijardu dolara i da parališu istočnu trećinu zemlje.

U Njujorku je vjetar pojačan, sa udarima jačine i 41 metra u sekundi koliko je zabilježno na aerodrom Džon Kenedi, rekao je portparol službe za vanredne situacije Frenk Mekarton koji je istakao da nema prekida javnog prevoza u željezničkom i autobuskom saobraćaju, mada ima kašnjenja.

On je upozorio na slabu vidljivost i velike sniježne padavine tokom poslijepodneva.

U Filadelfiji je, međutim, u većem obimu obustavljen javni prevoz, a na građane se apeluje da ukoliko vide beskućnike na ulici odmah zbog niskih temperatura pozovu policiju koja će ih odvesti u prihvatilište.