Istok SAD se sprema za nevrijeme: Snijeg bi mogao da zatrpa Vašington

Hidrometeorolozi upozoravaju na jake udare vjetra, a postoje upozorenja i na moguće nestanke struje i obustave saobraćaja
1 komentar(a)
SAD, nevrijeme, Foto: Reuters
SAD, nevrijeme, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 11:40h

Više hiljada letova danas je otkazano zbog velike sniježne oluje koja se približava istočnoj obali SAD, a u Vašingtonu će, prema prognozama, pasti više od 60 centimetara snijega.

Hidrometeorolozi upozoravaju na jake udare vjetra, a postoje upozorenja i na moguće nestanke struje i obustave saobraćaja.

Dosad je otkazano 4.500 letova.

Oluja će pogoditi više od 50 miliona ljudi, a vlasti navode da bi snijeg mogao da "zatrpa Vašington".

Gradske vlasti su saopštile da će od petka u ponoć do ponedeljka ujutro biti obustavljen željeznički i autobuski saobraćaj, prenijela je agencija AFP.

BBC navodi da su u prodavnicima veliki redovi i prazne police.

Aviokompanije su počele otkazivati letove za petak i subotu, a gradonačelnici Vašingtona i Njujorka, Mjuriel Bauser i Bil de Blazio, upozoravaju građane da ne voze.

Zatvorene škole

Bauser je kazala da će javne škole u Vašingtonu biti zatvorene u petak.

"Svakom ko ima iluziju otići na izlet tokom vikenda poručujemo - zaboravite", kazao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Nacionalna garda države Virdžinija namjerava uposliti dodatnih 300 vojnika.

Police u prodavnicama ubrzano se prazne jer se stanovnici područja za koje se najavljuje mećava pripremaju za vikend tokom kojeg neće izlaziti.

Osim hljeba, mlijeka i ostalih osnovnih potrepština, kupuju se i električni generatori, baterije i baterijske lampe.

Nacionalna meteorološka služba kaže da bi vremenski uslovi mogli biti opasni po život duž srednjeg dijela istočne obale u noći na subotu i u subotu prijepodne.

Bonus video: