U Češkoj zabranjeni strip i igrica o izbjeglicama: "Plaše djecu"

Igra o bjekstvu 10 miliona Čeha u imaginarnu azijsku državu Pisistan, nazvanu kombinacijom engleske riječi mir i orijentalne za državu, počinje 2017. kada je Češku pogodila nuklearna katastrofa
82 pregleda 0 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 11:18h

Češka ministarka prosvjete Katežina Valahova zabranila je obrazovni strip i igricu "Bjekstvo u Pisistan" o izbjeglicama uz obrazloženje da ne želi da plaši djecu koja igraju igricu u situaciji da zbog nuklearne katastrofe u Češkoj bježe u imaginarnu azijsku državu.

Igricu kojom bi djeca na zabavan način trebalo da dobiju odgovore na dileme izbjegličke krize prethodno je odobrilo Ministarstvo prosvjete.

"Svjesna sam da je izbjeglička kriza veoma osjetljiva stvar i veoma komplikovana i za odrasle. Ni u kom slučaju neću dozvoliti da se ne taj način plaše djeca ili da njih uvlače u ozbiljnu debatu u društvu", objasnila je Valahova zašto je juče, istog dana kada su strip igrica i još neki materijali predstavljeni uz podršku Ministarstva, zabranila da se koriste u češkim školama.

Igra o bjekstvu 10 miliona Čeha u imaginarnu azijsku državu Pisistan, nazvanu kombinacijom engleske riječi mir i orijentalne za državu, počinje 2017. kada je Češku pogodila nuklearna katastrofa i zagadila je toliko da naredna dva vijeka u njoj nema života, a u izbjegličkom talasu iz nje panično kreću svi Česi koliko ih ima.

Niko ni od susjeda ni dalje u svijetu ne želi da ih primi, jedino im vrata otvara Pisistan u Aziji, ali i tu pri registraciji češke izbjeglice moraju da odgovaraju na pitanja da li će htjeti da zadrže svoju vjeru, da li će pristati da slave pisistanske praznike i poštovati njihovu tradiciju, da li će tražati biračko pravo i da li bi primili posao koji je niži od njihove kvalifikacije.

U probnom razredu tokom adaptiranja te originalno švedske igre o izbjeglicama, đaci 7. razreda jedne češke škole pisali su i dnevnik o svom izbeglištvu.

"Devedeset odsto opisalo je sve pozitivno, da ih je nova zemlja primila bez problema. Ostatak je pisao o tome da je ta nova zemlja neprijateljska, da ne mogu da shvate njene običaje i tradicije i da češke izbjeglice tamo kažnjavaju kada ne poštuju vjerske i društvene tradicije i običaje", kazala je nastavnica Eva Volfova iz osnovne škole koja je pomogla da se spremi materijal.

Volfova je dodala da se đacima ta igra jako dopala, a da ih je zainteresovalo šta o uklapanju u češki način života kažu prave izbjeglice koje su došle u Češku.

Nevladina organizacija Meta pripremila je kao metodošloku pomoć učiteljima kako da razgovaraju sa đacima o izbjegličkoj krizi pored te igre još i strip "Jednom ćemo se ponovo sresti", film o kurdskoj djevojčici "Sanam" i metodološki priručnik a Ministarstvo prosvjete pozitivno je ocijenilo u recenziji cijelu kampanju.

Bonus video: