Beč stavio kancelarku Merkel pred svršen čin

Frankfurter algemajne cajtung" upozorava da vremena nema još mnogo te da EU i njene članice moraju da brzo zauzdaju izbjeglički problem, uz ocjenu da to znači drastično smanjenje broja izbjeglica i migranata inače će se Evropa raspasti, pobuniće se birači, a radikalne snage izvući politički profit
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2016. 13:48h

Beč je stavio Njemačku pred svršen čin i time povećao pritisak na kancelarku Angelu Merkel, piše njemačka štampa poslije odluke Austrije da uvede takozvanu gornju granicu za prijem tražilaca azila.

"Dojče vele" navodi da njemačka kovanica "obergrenze", koja znači "gornja granica", već mjesecima odzvanja kao ideja konzervativnih politicara za rješenje izbjegličke krize, te da se politički oko gornje granice lome koplja.

Bavarski konzervativci traže da Njemačka postavi gornju granicu na 200.000 izbjeglica godišnje, čemu se Merkel opire, podsjeća njemački radio, ocijenivši da tempo od početka 2016. govori da će biti nadmašen rekordan broj od više od milion zahtjeva za azil koliko ih je samo prošle godine podnijeto u Njemačkoj.

Usred te debate je prvi potez povukla Austrija čija je vlada saopštila da će ove godine primiti najviše 37.500 tražilaca azila i da će taj broj u narednim godinama dalje smanjivati.

"Frankfurter rundšau" ocjenjuje da odluka Austrijanaca unosi dodatne nejasnoće – pravne, ali i faktičke u debatu o izbjegličkoj krizi i konstatuje da Beč nije odgovorio na pitanje da li je to u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima.

List "Pforćajmer cajtung" navodi da niko ne zna da li Beč može to da sprovede i šta sve to znači za Njemačku, ali ocjenjuje da je Austrija svakako stavila Njemačku pred svršen čin i time povećala pritisak, prije svega na Merkelovu.

Iznoseći drugačije gledište, konzervativni dnevnik "Velt" ocjenjuje da je Beč učinio Merkelovoj uslugu zatvaranjem granice ka Balkanu i smanjenjem izbjegličkog talasa i zaključuje da je propao kancelarkin plan o obuhvatnom evropskom rješenju te da se sada aktivira "plan B", prenosi DV.

"Zidojce cajtung" tvrdi da se Merkelova neće predomisliti i podsjeća da je u svom prvom obraćanju ona oštro kritikovala potez Austrije i ponovo odbila zahtjeve bavarske sestrinske partije.

Istovremeno, "Frankfurter algemajne cajtung" upozorava da vremena nema još mnogo te da EU i njene članice moraju da brzo zauzdaju izbjeglički problem, uz ocjenu da to znači drastično smanjenje broja izbjeglica i migranata inače će se Evropa raspasti, pobuniće se birači, a radikalne snage izvući politički profit, prenosi "Dojče vele".

Bonus video: