MMF bira novog direktora

Lagard, koja je nekada bila francuski ministar finansija, izabrana je 2011. godine, kada joj je konkurent bio guverner centralne banke Meksika, Agustin Karstens
1 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2016. 13:54h

Međunarodni monetarni fond (MMF) od danas prima kandidature za svog novog direktora u okviru otvorenog procesa, iako je direktorica Kristin Lagard rekla da je spremna za još jedan mandat na čelu te institucije.

Njen prvi petogodišnji mandat na položaju upravnog direktora ističe 5. jula, a član izvršnog odbora MMF-a, Aleksej Mužin rekao je da će odbor dovršiti izborni proces do početka marta, prenosi Capital.ba.

Lagard, koja je nekada bila francuski ministar finansija, izabrana je 2011. godine, kada joj je konkurent bio guverner centralne banke Meksika, Agustin Karstens.

Dotadašnji direktor Dominik Stros-Kan bio je primoran da podnese ostavku zbog seksualnog skandala.

Mužin je saopštio da će proces biranja novog direktora MMF-a biti otvoren, zasnovan na kvalifikacijama i transparentan, sličan onom u prethodnoj rundi.

„Kao što smo učinili 2011. godine, želimo da i sada postignemo konsenzus“, rekao je Mužin.

Lagard je kazala u oktobru da je 'spremna da služi' još jedan mandat, ali da to zavisi od članica MMF-a. Do sada se, osim nje, niko nije javno izjasnio da želi čelni položaj u toj finansijskoj instituciji.

Bonus video: