Jeremić: Neophodna pravedna podjela tereta u EU

Jeremić je upozorio da je Dablinski sporazum "klinički mrtav" i da bi sljedeća žrtva mogao biti Šengen
0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Beta
Vuk Jeremić, Foto: Beta
Ažurirano: 21.01.2016. 10:26h

Predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić upozorio je da je Dablinski sporazum "klinički mrtav" i da bi sljedeća žrtva mogao biti Šengen ukoliko evropski lideri ne ojačaju spoljne granice EU i ne riješe pitanje relokacije izbjeglica, uz neophodnu pravednu podjelu tereta.

On je, sinoć u izjavi za "Skaj njuz" iz Davosa gdje se održava Svjetski ekonomski forum, rekao da ono što će Srbija uraditi u narednim satima i danima zavisi od poteza EU, te da je sada sva pažnja usmjerena na samit koji je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upravo sazvao.

"Suočeni smo sa humanitarnom katastrofom i zato se nešto brzo i odlučno mora uraditi, jer bi ova kriza mogla da dovede do političke nestabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi", istakao je Jeremić.

Kako je rekao, Dablinski sporazum je sada mrtav i trebalo bi da ga zamijeni razuman sporazum u kojem je nužno da se države članice EU saglase u pogledu dva ključna pitanja, a to je kako ojačati spoljne granice EU i kako osigurati pravi mehanizam relokacije izbjeglica.

"Jasno je da ono što je dosad urađeno ne funkcioniše, ljudi i dalje pristižu. Dva pitanja se moraju riješiti - same granice i šta raditi sa ljudima koji stignu na te granice, bilo da je to granica Makedonije, Srbije ili Austrije. Mislim da to nije važno. Oni su na evropskom kontinentu i vrijednosti evropskog projekta se ne smiju napustiti u ovako kritičnoj situaciji", naglasio je Jeremić.

On je ukazao da u središtu novog sporazuma kojem se svi nadaju treba da bude pravedna podjela tereta.

"Svi oni koji su u prvim redovima kad je riječ o uživanju pogodnosti članstva u EU, moraju da dijele i teret u teškim vremenima i ovo je jedan od takvih trenutaka. Ako nema solidarnosti i međusobnog razumijevanja što se tiče podjele tereta, bojim se da je i sam istorijski evropski projekat u opasnosti", istakao je Jeremić.

Upitan da li bi u toj debati trebalo da se više angažuje Velika Britanija, u kojoj je u toku interna rasprava o daljem članstvu u EU, Jeremić je ocijenio da bi ta zemlja trebalo da učestvuje u rješavanju izbjegličke krize sa svim svojim kapacitetima jedne od najznačajnijih članica EU.

"Izbjeglice, Evropa i svijet neće čekati. Svi treba da preuzmu pravedan dio tereta", zaključio je predsjednik CIRSD-a.

Bonus video: