PO UVOĐENJU OGRANIČENJA PRIHVATA IZBJEGLICA

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije očekuje domino efekat

Austrija je juče donijela odluku da ogranični prihvat izbjeglica u naredne četiri godine na ukupno 127.500
3 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Reuters
Austrija granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 21:07h

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner očekuje domino efekat u Evropi nakon odluke zvaničnog Beča da uvede ograničenje za prihvat izbjeglica, prenosi danas bečki dnevnik Esterajh.

"Upitili smo jasan signal protiv neograničene dobrodošlice. Austrija će i dalje obavljati svoju humanitarnu dužnost, ali će se u tome orijentisati ubuduće prema postojećim kapacitetima", kazala je Mikl-Lajtner u intervjuu bečkom dnevniku.

Austrija je juče donijela odluku da ogranični prihvat izbjeglica u naredne četiri godine na ukupno 127.500.

Prema dogovoru, ograničenje za prihvat izbjeglica u ovoj godini iznosi 37.500, naredne 35.000, a 2018. je 30.000, te do 30.juna 2019. godine samo još 25.000 izbjeglica.

Ukupno 127.500, koliko je planirano da primi do kraja juna 2019. odgovara 1,5 odsto stanovništvu Austrije.

Tokom prošle godine u Austriji je podnijeto 90.000 molbi za dobijanje azila, a za ovu godinu je prema prognozama taj broj bi mogao da poraste  i do 120.000.

Upitana šta će se dogoditi kada se dostigne limit od 37.500 u ovoj godini Mikl-Lajtner je kazala da su sve mjere kao što su granične kontrole, ili vremenski ograničeni azil usmjerene kako se taj limit ne bi dostigao.

"Uz to polazim od toga da će uslijediti domino-efekat i da će druge zemlje, takođe, preduzeti mjere, te bi tako talas izbjeglica bio smanjen", ukazala je Mikl-Lajtner.

Takođe je rekla da se trenutno provjerava i mogućnost vraćanja azilanata kada limit bude dostignut.

"Trenutno provjeravamo da li moramo prihvatati zahteve za dobijanje azila kada više ne budemo imali raspoložive kapacitete. U tom slučaju bi ljude direktno na granici vraćali u bezbjedne susjedne države", najavila je Mikl-Lajtner.

Ona je izrazila uvjerenje da bi dogovoreno ograničenje moglo biti dostignuto već u maju ukoliko uslijedi očekivani veliki talas izbjeglica.