Kineska ulaganja u inostranstvo skoro 120 milijardi dolara

Peking podstiče kineske kompanije na ulaganja u inostranstvu s obzirom na to da se druga svjetska ekonomija suočava s višestrukim uskim grlima na putu razvoja
78 pregleda 0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2016. 08:04h

Direktna kineska ulaganja u inostranstvo u prošloj godini su dostigla skoro 120 milijardi dolara, kao dio nastojanja Kine da pribavi stranu tehnologiju, proširi tržište i diversifikuje energetsko snabdijevanje, pokazali su podaci Vlade Kine.

Direktna strana ulaganja druge najveće ekonomije u prošloj godini porasla su 14,7 odsto na 118 milijardi dolara, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, prenosi SEEbiz.

Vrijednost tih ulaganja u inostranstvu ostala je niža od priliva direktnih stranih investicija u Kinu, čija je vrijednost prošle godine dostigla 126,3 milijarde dolara, što znači da Kina ostaje neto uvoznik kapitala. Oba pokazatelja isključuju financijski sektor.

Investicije usmjerene u desetočlanu grupu jugoistočnih azijskih zemalja (ASEAN) skočile su 60,7 odsto, a 60,1 odsto su porasle kineske investicije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Najveće pojedinačno ulaganje imala je kineska državna kompanija ChemChina akvizicijom čuvenog italijanskog proizvođača guma Pirellia, saopštio je portparol Ministarstva trgovine Šen Danjang.

Kineska preuzimanja bila su velika po vrijednosti i zastupljena su u čitavom nizu industrijskih sektora i zemalja, kazao je on, dodajući kako su ostali aktivni u tome području uprkos slaboj globalnoj ekonomiji.

Peking podstiče kineske kompanije na ulaganja u inostranstvu s obzirom na to da se druga svjetska ekonomija suočava s višestrukim uskim grlima na putu razvoja.

Bonus video: