Bajden kritikovao korporacije: Direktori, brinite o radnicima i dioničarima

Kada srednja klasa napreduje, bogatima ide veoma dobro, a siromašni imaju mogućnost napredovanja", kazao je Bajden
50 pregleda 0 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 20:44h

Američki potpredsjednik Džozef Bajden kritikovao je danas kratkoročno gledište modernih korporacija i pozvao izvršne direktore okupljene na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da brinu o svojim radnicima, kao i o svojim dioničarima.

"Moj poziv na akciju ovdje je jednostavan - prihvatite svoju obavezu prema radnicima, kao i prema svojim dioničarima", rekao je Bajden, kritikujući nedavni trend firmi da vrate veliku količinu novca investitorima otkupom dionica, umjesto da investiraju u budućnost.

Bajden je delegatima na Forumu poručio da se srednja klasa, kičma ekonomija i demokratija, sada suočava sa nezabilježenim prijetnjama od tehnoloških promjena.

Mnogi stručnjaci strahuju da će naredna runda tehnoloških inovacija - takozvana četvrta industrijska revolucija, koja obuhvata robotiku i vještačku inteligenciju - uništiti milione radnih mjesta, posebno kada je riječ o poslovima u sektorima proizvodnje i usluga sa srednjim primanjima.

To, smatra Bajden, predstavlja prijetnju po sve članove društva.

"Kada srednja klasa napreduje, bogatima ide veoma dobro, a siromašni imaju mogućnost napredovanja", kazao je Bajden.

Godišnji Forum u Davosu okuplja brojne najbogatije i najmoćnije ljude svijeta, a na sastanku se razmatraju teme poput ekonomije, klimatskih promjena i ratnih sukoba, u pokušaju pronalaženja rješenja za njih, naveo je Rojters.

Bonus video: