"Uništiti centre moći Islamske države u Iraku i Siriji"

Rusija nije pozvana na sastanak u Parizu, gdje su domaćini Francuska i SAD zahtijevale da Moskva prestane sa bombardovanjem sirijskih opozicionih snaga koje se bore protiv ID
0 komentar(a)
Ešton Karter, Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Ešton Karter, Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 19:02h

Ministri odbrane sedam država članica koalicije koja se bori protiv terorističke Islamske države (ID) u Iraku i Siriji najavili su danas da će pojačati svoje operacije i uništiti "centre moći" džihadista u ove dvije države.

Govoreći nakon razgovora u Parizu, američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da je glavni cilj koalicije da razbije, ono što je nazvao "tumorom" ID u Iraku i Siriji, "uništavanjem njena dva centra moći u Raki i Mosulu".

Drugi cilj je "borba protiv metastaze tumora ISIL-a širom svijeta", kazao je Karter, koristeći drugi naziv za ID, prenio je AFP.

Rusija nije pozvana na sastanak u Parizu, gdje su domaćini Francuska i SAD zahtijevale da Moskva prestane sa bombardovanjem sirijskih opozicionih snaga koje se bore protiv ID.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je, mađutim, u Cirihu da bi mirovni razgovori o Siriji mogli da počnu "u narednih nekoliko dana" nakon njegovog sastanka sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Rusi su na pogrešnoj stazi strateški i takođe u nekim slučajevima taktički", istakao je Karter i dodao da "ne postoji osnova za širu saradnju" sa Rusijom.

Lavrov je, s druge strane, poručio da je Rusija spremna da "bliže koordiniše svoje akcije" sa koalicijom, kada je riječ o dostavi humanitarne pomoći u Siriju.

Na sastanku u Parizu učestvovali su ministri odbrane SAD, Australije, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Njemačke i Italije.

Karter je, takođe, najavio sastanak 26 ministara odbrane, koji će biti održan za tri sedmice u Briselu, na kome će zatražiti veću angažovanost u borbi protiv ID, navela je francuska agencija.

Bonus video: