Zarif: SAD zavisne od od pritisaka i sankcija

SAD su u nedjelju, poslije ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu, uvele sankcije protiv 11 pravnih i fizičkih lica koja su učestvovala u programu u okviru kojeg je Iran testirao balističke rakete srednjeg dometa
1 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 17:08h

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif kritikovao je danas nove sankcije SAD Teheranu zbog iranskog testiranja balističkih raketa rekavši da to pokazuje "zavisnost Amerike od pritisaka i sankcija".

On je u intervjuu za AP rekao da je iranski balistički program legitimna samoodbrana te da su izgledi za obnavljanje bilateralnih diplomatskih odnosa "daleko" uprkos nedavno postignutom nuklearnom sporazumu.

SAD su u nedjelju, poslije ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu, uvele sankcije protiv 11 pravnih i fizičkih lica koja su učestvovala u programu u okviru kojeg je Iran testirao balističke rakete srednjeg dometa.

"Vjerujemo da su ove sankcije neumjesne i nelegalne. One krše osnovne principe. Iranski nuklearni program je legitiman odbrambeni program" i dozvoljene su po atomskom sporazumu, rekao je Zarif koji učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"To pokazuje da SAD imaju zavisnost koju vrlo teško mogu da prevaziđu", rekao je Zarif objasnivši da je riječ o "zavisnosti od pritiska, prinude i sankcija".

Bonus video: