Sijarto: Mađarska spremna da podigne ogradu sa Rumunijom

"Da nije tragično nasmijao bih se kada čujem evropske zvaničnike kako pričaju da bi stotine pripadnika Fronteksa bili rješenje - to nije slučaj", istakao je Sijarto
0 komentar(a)
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Ažurirano: 19.01.2016. 20:59h

Mađarska je spremna da podigne ogradu na granici sa Rumunijom već "narednog dana" ukoliko migranti promijene pravac kretanja, umjesto da odlaze preko Hrvatske, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

U intervjuu za Rojters, Sijarto je rekao da su južne granice Evrope i dalje širom otvorene za stalni priliv stotina hiljada migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, što je dovelo u sumnju budućnost Šengenskog sistema, otvorenih unutrašnjih granica unutar Evopske unije.

On je kazao da bi bilo potrebno na desetine hiljada policajaca i vojnika u sastavu zajedničkih evropskih snaga da zaustave priliv migranata na dugoj morskoj granici Grčke.

"Da nije tragično nasmijao bih se kada čujem evropske zvaničnike kako pričaju da bi stotine pripadnika Fronteksa bili rješenje - to nije slučaj", istakao je Sijarto.

"Ukoliko Grčka nije spremna da preuzme ulogu u ovom rješenju, onda mi moramo da razgovaramo sa Bugarima i Makedoncima", poručio je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je naglasio da je Mađarska obavila pripreme da ograda na njenoj granici sa Rumunijom bude brzo podignuta ukoliko to bude bilo potrebno.

"Ukoliko treba da podignemo ogradu ovdje, mi smo spremni od narednog dana", naveo je on.

Austrija je u petak saopštila da će zabraniti ulaz migrantima koji iz te države planiraju da odu u Njemačku, što je podstaklo Sloveniju na sličan potez, kako bi izbjegla da postane usko grlo za izbjeglice.

Zbog ovoga Rumunija bi mogla da postane popularna ruta, odakle bi migranti vjerovatno pokušali da uđu u Mađarsku na svom putu ka zapadnoj Evropi, navela je britanska agencija.

"Vjerovatnije je nego ikad da će južna granica Šengenske zone biti izjednačena sa sjevernom granicom Grčke (sa Bugarskom i Makedonijom)", dodao je Sijarto.

Sličan stav iznio je u utorak i češki premijer Bohuslav Sobotka koji je rekao da EU treba ima spreman "rezervni" sistem kontrole granica u slučaju da migracija ne bude mogla da se kontroliše u Turskoj ili Grčkoj.

Bonus video: