ZA SMIRIVANJE TENZIJA

Pakistan se nudi da bude domaćin razgovora S. Arabije i Irana

Tenzije između Rijada i Teherana su dodatno zategnute pošto je Saudijska Arabija pogubila jednog šiitskog sveštenika 2. janura, zbog čega je na protestima napadnuta saudijska ambasada u Iranu. Rijad je reagovao prekidom diplomatskih odnosa s Teheranom
0 komentar(a)
Navaz Šarif, Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Navaz Šarif, Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.01.2016. 20:39h

Pakistanski premijer Navaz Šarif ponudio je da bude domaćin razgovora Irana i Saudijske Arabije na kojima bi dva najveća rivala na Bliskom istoku pokušala da prevaziđu međusobne razlike.

Šarif je danas u Teheranu razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, dok se juče sastao sa saudijskim kraljem Salmanom u Rijadu.

Poslije sastanka s Rohanijem, Šarif je rekao novinarima da je Iran izrazio interesovanje za poboljšanje odnosa sa Saudijskom Arabijom i da će odrediti glavnog zvaničnika za buduće razgovore.

Šarif je rekao da će razgovarati i sa Saudijskom Arabijom kako bi je podstakao da odredi osobu za pregovore.

Tenzije između Rijada i Teherana su dodatno zategnute pošto je Saudijska Arabija pogubila jednog šiitskog sveštenika 2. janura, zbog čega je na protestima napadnuta saudijska ambasada u Iranu. Rijad je reagovao prekidom diplomatskih odnosa s Teheranom.

Preporučujemo za Vas