"Pobunjenici" pisali Merkel: "Naša zemlja je na ivici izdržljivosti"

"Ne želimo cijepanje parlamentarne grupe CDU, već samo tražimo da se primijeni zakon", rekao je jedan od potpisnika pisma Kristijan fon Štetin za AFP
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2016. 19:09h

Oko 40 "pobunjenih" članova vladajuće njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) poslalo je pismo šefici svoje stranke i kancelarki Angeli Merkel u kojem od nje traže promjenu kursa u liberalnoj politici prema izbjeglicama.

Demohrišćani su, kako navodi AFP, zatražili od kancelarke da se suoči sa stvarnošću.

"U svijetlu razvoja događaja posljednjih mjeseci, ne možemo više da govorimo o velikom izazovu - naša zemlja je na ivici izdržljivosti", piše u pismu kancelarki u koji je AFP imao uvid.

Protestno pismo najveći je dosad pojedinačni izraz nezadovoljstva nekih članova CDU od septembra prošle godine, kada je Njemačka počela da se suočava sa izbjegličkom krizom.

"Ne želimo cijepanje parlamentarne grupe CDU, već samo tražimo da se primijeni zakon", rekao je jedan od potpisnika pisma Kristijan fon Štetin za AFP.

Prema riječima nezadovoljnih poslanika, ubrzanje procedure rješavanja zahtjeva za azil, smještaj u "odgovarajućim" uslovima i "uspješna" integracija pridošlica neće biti moguća ako "broj novih izbjeglica ostane ovako visok ili se još više poveća na proljeće".

Oni takođe traže da Njemačka nastavi da primjenjuje Dablinski sporazum koji predviđa da izbjeglica moraju da zatraže azil u prvoj zemlji na čije tlo kroče.

Mediji prenose da je broj onih koji traže promjenu kursa kancelarke Merkel znatno veći nego broj potpisnika pisma i da stotinak poslanika Unije traži striktniju primjenu Dablinskog sporazuma, što je skoro trećina poslanika vladajuće partije u Bundestagu.

Bonus video: