Sobotka traži od EU rezervnu granicu za izbjeglice u Bugarskoj i Makedoniji

Češki premijer takođe je upozorio da ako se ne zaustavi rat u Siriji to znači da će ostati otprilike polovina motiva za izbjeglice da krenu put Evrope a da svoj dio dogovora mora da odradi i Turska
0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.01.2016. 16:23h

Češki premijer Bohuslav Sobotka zatražio je danas u Pragu da Evropska unija hitno pripremi plan "B", odnosno rezervnu granicu na liniji Bugarska-Makedonija ukoliko Turska ne bi poštovala dogovor o smanjenju priliva izbjeglica a Grčka i dalje ne bi uspjevala da poštuje šengen.

"Moramo da ojačamo zaštitu spoljne šengenske granice, moramo da formiramo zajedničku evropsku obalsku i graničnu stražu a ako ništa od toga ne bi djelovalo, moramo na liniji Bugarska-Makedonija da stvorimo rezervni granični sistem, da tamo pripremimo tehničke mjere i tamo regulišemo migraciju, ukoliko ne uspijemo da je regulišemo u Turskoj ili Grčkoj", kazao je danas Sobotka u Poslaničkom domu češkog parlamenta.

Češki premijer takođe je upozorio da ako se ne zaustavi rat u Siriji to znači da će ostati otprilike polovina motiva za izbjeglice da krenu put Evrope a da svoj dio dogovora mora da odradi i Turska.

"Turska mora da ispuni odredbe sporazuma koji je sklopila sa Evropom. Mora da reguliše migraciju, mora da se bori protiv krijumčara ljudi, mora da interveniše kada se čamci prodaju direktno na trgovima turskih gradova. To sve mora da uradi Turska", rekao je češki premijer.

Bonus video: