Putin i katarski emir razgovarali o Siriji

Emir Katara je u svojoj prvoj posjeti Moskvi, na početku razgovora s Putinom, naglasio ključnu ulogu Rusije u stabilizaciji regiona, dodajući da želi da se pronađu mirna rješenja
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Tamim bin Hamad Al-Tani, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Tamim bin Hamad Al-Tani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.01.2016. 20:05h

Rusija i Katar saglasili su se da je potrebno da ovog mjeseca počnu mirovni pregovori o sirijskoj krizi, kao i da je potrebno povećati efikasnost antiterorističkih akcija, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Danas su se u Moskvi sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i katarski emir Tamim bin Hamad Al-Tani.

Katarski ministar spoljnih polsova Halid bin Muhamed Al-Atijah je rekao da su se dvojica lidera saglasila da je potrebno "tragati za političkim rješenjem u Siriji".

Mirnovni pregovori o Siriji bi trebalo da počnu 25. januara u Ženevi s ciljem da se dođe do ustava zemlje, a da izbori budu održani za godinu i po. Nade u uspjeh pregovora su tanke, navodi agencija Asošiejtid pres, dodajući da su snage režima Bašara Al Asada ostvarile dobitke na bojnom polju zbog čega bi mogle biti manje sklonje pregovorima.

Emir Katara je u svojoj prvoj posjeti Moskvi, na početku razgovora s Putinom, naglasio ključnu ulogu Rusije u stabilizaciji regiona, dodajući da želi da se pronađu mirna rješenja.

Rusija je tokom sirijskog sukoba podržavala režim Bašara Al Asada, dok je Katar podržavao opozicione snage.

Putin je na početku razgovora pozdravio ulogu Katara u regionalnim pitanjima i izrazio nadu da će moći da "traže načine za rješavanje najtežih pitanja".

Bonus video: