Slovenija odbila zajedničku kontrolu granice

Ministarka je na današnjoj sjednici parlamenta naglasila važnost ponašanja Hrvatske i najavila da će Slovenija "upotrijebiti sva sredstva i mjere" da ne postane džep za migrante pri čemu bi se u nju slile hiljade migranata i u njoj duže vrijeme ostale
60 pregleda 0 komentar(a)
Izbjeglice, Hrvatska, Slovenija, Foto: Betaphoto/HINA
Izbjeglice, Hrvatska, Slovenija, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 18.01.2016. 18:34h

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar danas je odbacila mogućnost zajedničke kontrole Slovenije, Austrije i Njemačke na južnoj slovenačkoj granici prema Hrvatskoj.

Ona je ocijenila da bi to povećalo opasnost da se Slovenija pretvori u tzv. "hot spot", gdje bi se zadržao velik broj migranata koje Austrija i Njemačka ne bi htjele da prime, a izrazila je i očekivanje da će buduća hrvatska vlada prema kontroli priliva migranata imati konstruktivniji odnos od dosadašnje.

Ministarka je na današnjoj sjednici parlamenta naglasila važnost ponašanja Hrvatske i najavila da će Slovenija "upotrijebiti sva sredstva i mjere" da ne postane džep za migrante pri čemu bi se u nju slile hiljade migranata i u njoj duže vrijeme ostale.

Gjerkeš Žnidar je kazala da bi registraciju izbjeglica trebalo da sprovodi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom, a ne da se oni registruju tek na slovenačko-hrvatskoj granici.

S druge strane, ministarka je potvrdila da zbog stalnog mijenjanja pravila o tranzitu migranata i manje spremnosti Austrije i Njemačke da migrante i dalje primaju, Slovenija vodi bilateralne pregovore sa zemljama u okruženju, s kojima nastoji da koordinira izbjeglički tok, pri čemu je aktivna u svojim predlozima.

"Imamo aktivnu ulogu u predlaganju mjera potrebnih kako bi se došlo do toga da se stanje migracija na zapadnobalkanskoj ruti u potpunosti dovede pod kontrolu", kazala je slovenačka ministarka.

Slovenačka ministarka je rekla da izjave austrijskog kancelara o privremenoj suspenziji šengenskog režima i kontroli svih putnika na austrijskoj južnoj granici nisu ništa novo i da Austrija to već neko vrijeme sprovodi.

Bonus video: