Grčka smatra da krijumčari ljudima imaju podršku u Turskoj

Pavlopulos je rekao da kada ilegalni ekonomski imigranti stignu u Grčku treba da budu vraćeni natrag u Tursku prema važećim sporazumima, pošto Turska nije dobro obavila svoj zadatak
0 komentar(a)
Prokopis Pavlopulos, Joakim Gauk, Foto: Reuters
Prokopis Pavlopulos, Joakim Gauk, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 16:01h

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos optužio je zvaničnike u turskim lukama da podržavaju krijumčare koji pod opasnim okolnostima organizuju morski prevoz stotina hiljada migranata ka grčkim ostrvima, mjestu ulaska u Evropsku uniju.

"Bojim se da turske krijumčare podržavaju vlasti... Posebno se zvaničnici u lukama prave kao da ništa ne vide", rekao je Pavlopulos, koji se nalazi u prvoj posjeti Njemačkoj, u intervjuu za današnje izdanje dnevnika "Zidojče cajtung" (Suddeutsche Zeitung).

On je dodao da postoje dokazi i da se radi o "vrsti trgovine robljem", ali je istakao da ne misli na turske lidere.

Takve optužbe redovno upućuju organizacije za odbranu ljudskih prava i nevladine orgnizacije koje pomažu izbjeglicama na ostrvima u Egejskom moru, gdje je najveći priliv migranata u Evropu.

Grčki predsjednik je pozvao Tursku, kojoj se prebacuje da dozvoljava stotinama hiljada izbjeglica da prođu ka Grčkoj, da ispuni svoje obaveze u ovoj izbjegličkoj krizi.

"Mi ćemo odgovoriti na pitanje izbjeglica na odgovarajući način, ali Turska takođe treba da ispuni svoje obaveze", rekao je Pavlopulos tokom sastanka u Berlinu sa svojim njemačkim kolegom Joakimom Gaukom.

On je rekao da se to odnosi na priliv izbjeglica u Evropu ali takođe i na razliku koja se pravi između ilegalnih ekonomskih migranata i izbjeglica. Pavlopulos je rekao da kada ilegalni ekonomski imigranti stignu u Grčku treba da budu vraćeni natrag u Tursku prema važećim sporazumima, pošto Turska nije dobro obavila svoj zadatak.

Grčka osuđuje Tursku da ne čini dovoljno da zaustavi priliv migranata, a više od 2,2 miliona izbjeglica, uglavnom Sirijaca, našlo je utočište u Turskoj od početka rata u Siriji.

S druge strane, Atinu oštro kritikuju njeni evropski partneri da nije dovoljno angažovana u ovoj krizi.

Minisamit vođa Grčke, Turske i Njemačke treba da se održu u Grčkoj u februaru.

Pavlopulos je prvi visoki grčki zvaničnik koji je posjetio Berlin od zaključenja novog plana pomoći između EU i Grčke u julu. On je pozdravio politiku pružene ruke koju vodi njemačka kancelarka Angela Merkel i tokom sastanka s Gaukom istakao "hrabru politiku" njemačke kancelarke.

Prošle godine oko 1,1 milion migranata stiglo je u Njemačku u potrazi za mirom ili poslom.

Bonus video: