Hoće li se destabilizovati odnosi s Kinom: Cai Ing-ven je nova predsjednica Tajvana

Neizvijesno je koja će partija osvojiti većinu na parlamentarnih izborima, jer nezavisne i manje partije predstavljaju prijetnju kako Nacionalističkoj partiji tako i Demokratskoj naprednoj partiji, prenosi AP
61 pregleda 0 komentar(a)
Cai Ing-ven, Foto: Reuters
Cai Ing-ven, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2016. 13:42h

Liderka opozicione Demokratske napredne partije (DPP) Cai Ing-ven pobijedila je danas na predsjedničkim izborima na Tajvanu, javlja Rojters.

Lider Kineske nacionalističke partije (KMT) Erik Ču izjavio je da je su nacionalisti izgubili i da je KMT pretrpjela izborni poraz.

Na osnovu oko polovine prebrojanih glasova, Cai je osvojila 60, a Erik Ču oko 30 odsto glasova građana, prenio je AP.

Pobjedom Cai Ing-ven ostrvo će po prvi put dobiti ženu predsjednicu, koja će imati jedan od najtežih poslova na svijetu da balansira u odnosima sa Kinom i SAD.

Stanovnici Tajvana se protive jačanju odnosa sa Kinom i zabrinuti su zbog stagnacije ekonomije, kao i zbog zahtjeva Pekinga za političkim ujedinjenjem, prenose agencije.

Iako je Cai najavljivala da želi da zadrži "status kvo" u odnosima sa Pekingom, AFP ocjenjuje da će ona vjerovatno destabilizovati te odnose jer se nalazi na čelu stranke koja se tradicionalno zalaže za nezavisnost.

Premijer podnio ostavku

Premijer Tajvana Mao Či-kuo podnio je danas ostavku nakon poraza koji je pretrpjela vladajuća KMT na predsjedničkim izborima, saopštila je vlada.

Podnošenje ostavke na Tajvanu je formalnost u ternutku kada vladajuća stranka izgubi na izborima, prenio je Rojters.

Bonus video: