Burkina Faso: 23 osobe poginule, ubijen četvrti napadač

Ministar unutrašnjih poslova Simon Kompaore rekao je da je u kontranapadu snaga bezbjednosti Burkine Faso na pripadnike terorističke organizacije Al Kaida u islamskom Magrebu, koji su napali hotel Splendid i restoran Kapućino, oslobođeno 126 talaca
0 komentar(a)
Burkina Faso, vojnik, Foto: Reuters
Burkina Faso, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2016. 10:52h

Najmanje 23 osobe su ubijene u napadima pripadnika terorističke organizacije Al Kaida u islamskom Magrebu na hotel Splendid i okolne zgrade u prijestonici Burkine Faso Uagaduguu, izjavio je danas predsjednik te zemlje Roh Mark Kristijan Kabore.

On je to rekao pozivajući se na trenutne podatke o žrtvama napada koje je nazvao "kukavičkim i podlim", prenosi Rojters.

Tokom kontranapada, koji su izvele bezbjednosne snage Burkine Faso, ubijen je i četvrti džihadista, rekao je pripadnik nacionalne žandarmerije Burkine Faso.

On je dodao da je četvrti napadač ubijen u hotelu Jibi, nedaleko od Splendida, koji je takođe bio meta napada.

Ministar unutrašnjih poslova Simon Kompaore prethodno je rekao da je u kontranapadu snaga bezbjenosti Burkine Faso na pripadnike terorističke organizacije Al Kaida u islamskom Magrebu, koji su napali hotel Splendid i restoran Kapućino, oslobođeno 126 talaca.

Prema njegovim riječima, ubijeno je najmanje 20 osoba, a ranjene 33.

On je dodao da je među ubijenima 18 pripadnika različitih nacionalnosti, ali nije želio da pruži veće detalje.

Kompaore je ranije danas rekao da su u akciji snaga bezbijednosti ubijena trojica džihadista, među kojima su bili jedan Arapin i dvojica tamnoputih Afrikanaca.

Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida u islamskom Magrebu poručivši da je to "osveta Francuskoj i nevjernom Zapadu", navela je grupa za nadzor SITE sa sjedištem u SAD.

Oland osudio napad

Predsjednik Francuske Fransoa Oland osudio je danas "gnusan i kukavički napad" islamista na restoran i hotel u prijestonici Burkine Faso u kome je poginulo 20, a povrijeđene su 33 osobe.

Francuske snage pružaju pomoć snagama Burkine Faso, navedeno je u saopštenju iz predsjedničke kancelarije, prenio je AFP.

Oland je izrazio svoju punu podršku predsjedniku Burkine Faso Rošu Marku Kristijanu Kaboreu, navedeno je u saopštenju.

Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida u islamskom Magrebu poručivši da je to "osveta Francuskoj i nevjernom Zapadu", navela je grupa za nadzor SITE sa sjedištem u SAD.

Bonus video: